Страхът от нова вълна на заразени с коронавируса потопи акциите в Европа

Седмичната равносметка, обаче, е положителна, тъй като всички основни индeкси завършват първата работна седмица на юли с повишение, с изключение на британския бенчмарк FTSE 100

Икономика / България
3E news
787
article picture alt description

Европейските акции се търгуваха в петък без видима динамика, тъй като рекордното увеличение на броя на заразените с коронавируса в САЩ потисна оптимизма, свързан с рязкото възстановяване на сектора на услугите в Китай, както и други положителни данни от САЩ и Европа.

Рекордът на САЩ със заразени от COVID-19

САЩ съобщи за повече от 55 000 заразени с COVID-19 за едно денонощие, с което поставиха световен рекорд, след като броят на заразените е нараснал повечето щати.

В целия свят от началото на пандемията, според данните на университета „Джон Хопкинс“, обобщени от „Ройтерс“ към 13 часа по Гринуич в петък, заразените са 10 943 526, от които загиналите са 521 125, а излекуваните са 5 612 055. Най-много са заразените в САЩ (2 758 740), следвани от Бразилия (1 495 628), Русия (661 165), Индия (625 544) и Великобритания (314 059). От страните-членки на Европейския съюз най-много са заразените в Испания (267 957) и Италия (240 961).

В същото време инвеститорите продължават да оценяват

признаците на глобално икономическо възстановяване

Публикуваните в четвъртък данни за броя на работните места и безработицата в САЩ през юни, които бяха по-добри от прогнозите на анализаторите, повишиха надеждата за V-образно възстановяване на най-голямата икономика в света, информира агенция „Блумбърг“.

„Като цяло има положителна нагласа за това колко бързо става възстановяването“, каза експертът на TIAA Bank Крис Гафни, цитиран от „Блумбърг“. „Ние обаче вярваме, че възстановяването може да спре, особено ако броят на коронавирусните инфекции продължава да расте“, предупреди експертът.

Окончателните данни, обявени в петък, на поддържания от консултантската компания IHS Markit индекс на мениджърите по покупките (PMI индекса) показаха, че спадът на бизнес активността, причинен от пандемията на коронавируса, намалява през юни, когато страните започнаха да отварят отново своите икономики. PMI индексът за предишния месец е на ниво от 48.5 пункта, след покачване до 31.9 пункта през май, като се оближи до границата от 50, която отделя разширяването от свиването.

Натиск върху акциите на френските компании

оказа подадената от премиера Едуар Филип оставка, който беше избран за кмет на Хавър. "Едуар Филип днес подаде писмо за оставка до президента на републиката. Тя беше приета. Той увери, че всички членове на правителството ще продължат да работят до назначаването на нов кабинет", съобщиха от пресслужбата на президента на Франция Еманюел Макрон. Той е определил за нов премиер Жан Кастекс за премиер, който е заместник-ръководител на президентската администрация. Съставът на новото правителство да бъде известен до сряда.

„Ройтерс“ припомня ,че 55-годишният Кастекс ръководеше процеса на излизане на страната от режима на самоизолация. Той се оказа в центъра на вниманието през пролетта, когато Макрон му възложи да приложи плана за държавна карантина, въведен заради коронавирусната пандемия.

Търговията до обед

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 се понижи с 0.37%, отдалечавайки се от триседмичния си максимум, а изтъргуваните обеми бяха малко, заради почивните дни в САЩ, свързани с националния празник – 4 юли. От националните индекси на „сините чипове“ само германският DAX се повиши с 0.1%, докато останалите бяха на червена територия, а с най-голям спад беше испанският IBEX 35 (-0.65%), следван от британския FTSE 100 (-0.37%), италианския FTSE MIB (-0.36%) и френския САС 40 (-0.22%).

Лидер по поскъпване станаха акциите от технологичния сектор, които се повишиха с 0.8%, а на другия край – лидери по загуби бяха застрахователните компании и банките, които се понижиха съответно с 0.7% и 1.3 на сто.

Следобед низходящият тренд се ускори и в крайна сметка всички основни индекси затвориха с понижения. За това съществен принос имат данните за продажбите на германски коли, които са спаднали с 40% през юни до 30-годишно дъно, според германския вестник Tagesspiegel. Според проучване на консултантската група „Произведено във Великобритания“, повечето британски фирми са започнали или възнамеряват да уволнят работници и служители, като 46% от анкетираните производители ще съкратят в рамките на следващите шест месеца, което е почти два пъти повече, спрямо предишната анкета, проведена през май, и която показваше, че само 25% от фирмите планират съкращения до края на годината.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе и видно, че с най-голям дневен спад завърши британският бенчмарк FTSE 100, а с най-малък – германският DAX.

На върха на STOXX се изкачиха

може едни от най-популярните акции напоследък, на германската fintech компания Wirecard, които поскъпнаха с около 12%, след като компанията обяви, че съдебната процедура за защита от фалит е стартирала. До това се стигна, след като одиторската компания не одобри годишния финансов отчет на компанията, заради открити липси на активи и пари в размер на 1.9 млрд. евро.

Сред печелившите бяха акциите на германската компания Delivery Hero, които поскъпнаха с 4.1%, след като доставчикът на храна по домовете и офисите заяви, че поръчките са се удвоили през второто тримесечие.

На дъното на STOXX 600 се озоваха

книжата на британската Rolls-Royce, които се понижиха с 9.3%, след като кредитната агенция Fitch понижи корпоративния дълг до „отрицателен“. Сред губещите бяха и акциите на испанската банка Banco de Sabadell, които поевтиняха с 3.6%.

Книжата на британския търговец на дребно Next спаднаха с 3.0%, след като банката Goldman Sachs понижи рейтинга на акциите до „продавай“.

Книжата на AB Foods поевтиняха с 1.3%, след като американската банка понижи техния рейтинг до „неутрални“.

Сред губещите бяха и акциите на аерокосмическия конерн Airbus, които се понижиха с 1%, след като обяви, че може да не съкращава персонал в Германия и Франция, ако получи финансова помощ от правителствата на двете страни, съобщи германското издание Spiegel.

Акциите на ирландския авиопревозвач Ryanair Holdings спаднаха с 0,8%. Най-голямата европейска нискотарифна авиокомпания заяви, че е постигнала споразумение с ирландските пилоти за намаляване на заплатите, за да се сведе до минимум съкращението на летателния персонал заради коронавирусната пандемия.

Седмичната равносметка

Въпреки негативния финал в петък, STOXX 600 завършва седмицата с умерен ръст от 1.98%, след като група от силни икономически данни от еврозоната показват възстановяване от коронавирусната криза. От националните основни измерители единствен британският FTSE 100 завършва седмицата с минимално понижение от 0.03%, докато всички останали от Западна Европа отчитат седмичен ръст, както следва: германският DAX (+3.63%), следва от испанския IBEX 35 (+3.14%), италианския FTSE MIB (+2.92%) и френския САС 40 (+1.77%).

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща