Стартъп в Калифорния извърши пробив в разработката на системи за слънчева енергия

Дружеството Heliogen привлече интересе на милиардера Бил Гейтс

Климат / Технологии
3E news
3412
article picture alt description

Подобренията в областта на слънчевата енергетика от дълго време вървяха главно по един начин, чрез по-евтино производство на фотоволтаични панели. Но има и друг начин за получаване на енергия от слънцето – чрез фокусиране на лъчите върху топлоносителя и използване на тази топлинна енергия.

Такива системи съществуват отдавна, но едва сега е намерен начин да ги направят почти един и половина пъти по-ефективни. Компанията Heliogen, финансирана от редица инвеститори от Силициевата долина и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, обяви технологичен пробив. Слънчевият колектор, който тя създаде, се отличава с това, че може с висока точност в реално време да контролира положението на огледалата, фокусиращи енергията.

Това позволява да се загрява охлаждащата течност до 1000 градуса по Целзий и нагоре, докато преди това такива системи успяваха да достигнат само 600 градуса по Целзий. А колкото по-висока е температурата, толкова по-лесно е да се преобразува топлинната енергия в електрическа.

Bиcoĸaтa тeмпepaтypa всъщност cлyжи зa paздeлянe нa вoдopoднитe мoлeĸyли oт вoдaтa, cъздaвaйĸи гaз, ĸoйтo мoжe дa ce изпoлзвa зa oтoплeниeтo нa дoмoвe, зaдвижвaнeтo нa aвтoмoбили и ĸaтo гopивo зa eлeĸтpoцeнтpaли, дaвaйĸи aлтepнaтивa нa изĸoпaeмитe гopивa. Бил Гpoc, глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop и ocнoвaтeл нa бaзиpaнaтa в Kaлифopния ĸoмпaния, зaяви, чe cтapтъпът пpeдcтaвлявa тexнoлoгичeн cĸoĸ зa cпpaвянe c вpeднитe eмиcии oт пpoмишлeнocттa и тpaнcпopтa, ĸoитo cъcтaвлявaт 75% oт въглepoдния oтпeчaтъĸ в cвeтa. Наското самият Бил Гейтс анонсира, че ще финансира този стартъп с иновативния му проект.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща