Стартира пазар с продукти, изчистени от въглерод

Енергетика / Технологии
3E news
5449
article picture alt description

Puro.earth стартира първият в света пазар за отстраняване на въглерод (carbon removal ). Става въпрос за финландска компания, финансирана от енергийния концерн Fortum.

Гарантираме, че компаниите могат да неутрализират въглеродните емисии по с научно обосновани методи, смятат от Puro.earth. От компанията съобщават, че платформата им обединява доставчици на технологии за отнемането на въглерод. Предлага се на предприятията и организациите да намалят или неутрализират емисиите чрез покупката на сертификати, потвърждаващи отстраняване на въглеродния диоксид (carbon dioxide removal certificates — CORCs). Продуктите с отрицателен въглерод абсорбират повече СО2, отколкото се отделя при производството им.

Сертификатите, утвърдени от световния лидер DNV CL представляват СО2, отстранен от атмосферата по редица начини. Обещанието е за неутрализиране на въглерод от атмосферата в продължение на поне 50 години, а за някои продукти и повече. На този етап става дума за: Biochar – твърда форма на въглерод, която може да издържи в почвата много години и прави технологията идеална за мащабирано отстраняване на въглерода и е с многобройни търговски приложения. Както и за Carbonated Building Elements и Wooden Building elements.

За разлика от другите схеми за компенсиране на емисии   CORCs представлява фактически отстранен от атмосферата въглерод. Освен това Puro.earth работи само с недвусмислено измерими методи за отстраняване на СО2. Компанията очаква през 2050 г. оборотът на разрастващата се индустрия по отстраняване на въглерод да нарасне до 300 млрд. долара годишно (в натурално изражение става въпрос за десетки милиарди тона СО2 ).

На този етап от Puro.earth предлагат трима доставчици по отнемането на въглерод. Това са финландските компания  Carbofex (биовъглища)q Еkovilla (топлоизолация от дървесни влакна) и Hirsitaloteollisuus (асоциация, производител на дървени къщи). Обещанието е други доставчици, както и методи за отстраняването на въглерод да се присъединят към платформата през следващите месеци.

След покупката на сертификати, купувачите могат да активират CORC и да го използват при отчетите си за устойчиво развитие и/или при разработката на въглеродно-неутрални продукти и услуги.  Компанията, емитент на сертификата получава допълнителен мотив да се развива и да разширява дейността си, свързана с отнемането на СО2 от атмосферата.

Според информацията на етап бета, е тествана коалиция от 22 компании за търговията със сертификата CORS чрез Puro.earth. През миналата година нови 69 компании са купили CORS, за неутрализиране на емисии.

Още по темата: https://puro.earth/why-puro-earth/#

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща