Срив на пазарите на акции в Западна Европа в първия ден от последната седмица на октомври

С най-голям дневен спад беше франкфуртският основе индекс DAX, заради рекордната загуба на една от най-големите германски компании SAP

Икономика / България
3E news
753
article picture alt description

Пазарите на акции в Западна Европа стартираха последната седмица на октомври с понижение в понеделник.

В центъра на внимание на пазарните участници е ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция, като заразените с COVID-19 през отминалата седмица се повишиха значително и повечето правителства на Стария континент предприеха мерки за социални ограничения. Инвеститорите също така продължават да наблюдават процеса на договаряне на новия фискален пакет в подкрепа на американската икономика.

През тази седмица се очакват решенията от заседанията на Европейската централна банка и на Банката на Япония, както и данните за динамиката на БВП на САЩ за третото тримесечие, от които ще стане ясно дали и колко се възстановява американската икономика.

Възраждането на коронавируса в Европа продължи бързо през последните дни, като Франция отчете дневен рекорд на новозаразени в неделя, в Италия нощните заведения се затварят по-рано, Испания въвежда национален полицейски час, за да спре втората вълна на COVID-19.

Натиск върху пазара оказаха обявените данни за бизнес доверието в Германия през октомври, което се е понижило за първи път за последните пет месеца на фона на новата вълна на епидемията от коронавируса в Европа. Индексът на германският институт Ifo, който се изготвя чрез месечна анкета сред 9000 германски компании, за доверието на бизнеса в развитието на икономика се е понижил до 92.7 пункта през октомври след 93.2 пункта през септември. Според експертите на института, оценката на компаниите за положението в момента се е повишила, но очакванията им за перспективите през идните шест месеца са се влошили.

Германия, най-голямата европейска икономика, която като цяло се справи добре с първата вълна на коронавируса, през последните седмици обаче не е пощадена от увеличаването на случаите на COVID-19 в Европа. Новозаразените достигнаха рекорден брой, макар да се увеличават по-бавно, отколкото в държави като Великобритания, Франция и Испания. В някои части на Германия бяха наложени нови ограничения, като ранно затваряне на баровете и допълнителни изисквания за носенето на маски.

Търговията с акции на производителите на автомобили се раздвижи, след новината, че италианско-американският автомобилостроител Fiat Chrysler и френската група PSA (производител на Peugeot и Citroen) ще получат одобрението на ЕС за планираното си сливане на стойност 38 млрд. долара, което ще създаде четвъртата по големина автомобилна група в света. Целта на сливането, което беше обявено в края на миналата година, е да бъдат намалени разходите с 5 млрд. евро (6 млрд. долара) годишно без да се затварят заводи.

Акциите на Fiat Chrysler поскъпнаха с 1.16%, а на PSA Group нараснаха с 0.82%. Затова пък на основния конкурент – другата френска компания Renault се понижиха с 1.57%, а на най-големия производител в Европа – германската Volkswagen подскочиха с 2.49%.

До обед общият европейски индекс STOXX 600 се понижи с 0.71%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голямо понижение беше германския DAX (-2.28%), следван от италианския FTSE MIB (-1.03%), френския САС 40 (-0.71%), испанския IBEX 35 (-0.37%) и британския FTSE 100 (-0.29%). Следобед низходящият тренд се запази, а при някои дори се ускори.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши германският бенчмарк DAX, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100.

Понижението с над 3% на германския измерител на „сините чипове“ DAX се дължи на срива на акциите на една от най-големите компании, чиито акции се търгуват на борсата във Франкфурт. Германският концерн SAP изтри само за един ден около 31 млрд. долара и по този начин пазарната му капитализация падна до 123 млрд. евро. Базираната във Валдорф компания се подготвя за много по-трудни години. Предупреждението отправи главният изпълнителен директор Кристиан Клайн, който дори спомене за "повратна точка". В крайна сметка търговията с акции на SAP затвори с дневен спад от 22.31% и се озова на дъното на STOXX 600.

SAP повлече и други софтуерни компании. Най-много пострадаха книжата на германския разработчик на софтуер за отдалечен достъп до компютри TeamViewer AG и френския доставчик на ИТ услуги Capgemini, чиято цена спадна съответно с 1.24% и 5.54%.

Акциите на европейското подразделение Coca-Cola European Partners, след като до обед отчетоха ръст от 8.5%, следобед се сринаха и приключиха деня на загуба с 2.02%. Ръста се дължи на съобщението, че ще предложи да купи австралийската Coca-Cola Amatil за 9.28 млрд. австралийски долара (6.62 млрд. долара) от независими акционери. След това компанията, регистрирана в Обединеното кралство, съобщи, че предварително се е договорила с компанията-майка Coca-Cola за закупуване на 30.8% дял в Coca-Cola Amatil, който принадлежи на американска компания-майка.

Книжата на фармацевтичната корпорация Bayer прибавиха 0.92% към цената, след като съобщи, че ще заплатит до 4 млрд. долара, за да придобие американската биотехнологична компания Asklepios BioPharmaceutical, специализирана в генната терапия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща