След старт на минус, европейските пазари на акции затвориха предимно на печалба

С най-голям дневен ръст завърши италианският индекс FTSE MIB, а с понижение затвори британският FTSE 100

Икономика / България
Георги Вулов
593
article picture alt description

Пазарите на акции в Западна Европа стартираха търговията в понеделник с понижения. Разпространението на новите щамове на COVID-19 и забавянето на икономическото възстановяване заради удължаване срока на ограничителните мерки, предприети за овладяване на коронавирусната зараза, игнорират положителните настроения, свързани с масовото ваксиниране в Европа, обобщава Financial Times, цитиран от MarketWatch.

Британското правителство отново въвежда задължителна карантина за пристигащите в страната като част от мерките за борба с COVID-19, съобщи Sky News, позовавайки се на изявление на премиера Борис Джонсън. Пристигащите от чужбина трябва да се самоизолират за 10 дни и да представят сертификат, потвърждаващ отрицателните резултати от теста за коронавирус.

В същото време Обединеното кралство е лидер, когато става въпрос за масово ваксиниране, като се имонизират по 140 човека на минута, обявиха здравните власти, след като започнаха да ваксинират с първата доза всички на възраст над 70 години и на тези, които са определени за изключително уязвими, заради заболяване на сърцето и белите дробове.

Австрийското правителство, за да предотврати разпространението на нови щамове на коронавируса, реши да отложи края на третия локдаун от 24 януари на 7 февруари, въведен на 26 декември, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц.

В Холандия няколко хиляди човека протестираха срещу новите мерките за блокиране, обявени в неделя, преди да бъдат разпръснати от полицията.

Европейските инвеститори наблюдават много внимателно пазара в Германия след изборите в събота на управляващата партия ХДС, които бяха спечелени от 59-годишния Армин Лашет. Това му отваря пътя да смени Ангела Меркел като канцлер на парламентарните избори по-късно тази година. В момента Лашет е министър-председател на германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, най-многолюдната в страната.

Инвеститорите пренебрегнаха статистиката от Китай, която показа по-значително от очакваното увеличение на БВП през 2020 г., както и две и половина годишно увеличение на промишленото производство през декември, което е по-високо от измереното през юни 2017 г.

Икономиката на Китай е нараснала с 2.3% през 2020 г., сочат данните на Държавната статистическа служба в Пекин (CSO). През четвъртото тримесечие БВП скочи с 6.5%, връщайки темповете на растеж до нивата отпреди кризата. Експертите прогнозираха средно увеличение на китайския БВП от 2.2% през 2020 г. и 6% през октомври-декември. Междувременно обемът на промишленото производство през декември се е увеличил със 7.3%, докато анализаторите прогнозираха ръст от 6.9%.

До обед общият европейски индекс STOXX 600 се понижи с 0.14%, а от националните измерители „на сините чипове“ с най-голям спад беше испанският IVEX 35 (-0.30%), следван от френския САС 40 (-0.25%), британския FTSE 100 (-0.11%) и германския DAX (-0.07%). Само италианският бенчмарк FTSE MIB се повиши с 0.15%. Следобед възходящият тренд се запази с изключение на един основен индекс.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши италианският индекс FTSE MIB, а с понижение затвори британският FTSE 100.

От секторните индекси на двата края се озоваха измерителят на производителите на автомобили, който се повиши с 1.1%, докато на компаниите за комунални услуги спадна с 1.1%.

Акциите на веригата за хранителни стоки Carrefour поевтиняха с 6.1%. Френски търговец на дребно и канадската компания Alimentation Couche-Tard в събота обяви прекратяване на преговорите за сливане. В съвместно съобщение за пресата двете компании съобщиха, че ще продължат да обсъждат възможностите за партньорство в области като доставки, рационализиране на каналите за дистрибуция на общите пазари и подобряване на клиентското обслужване.

Котировките на книжата на Akzo Nobel се понижиха с 2.7%. Холандската компания, един от най-големите производители на бои и покрития в света, предложи да оферта за придобиване на финландската Tikkurila Oyj за 1.4 милиарда евро, която е по-висока от офертата на американската PPG Industries. Очаква се окончателно решение от акционерите на Tikkurila, но ако офертата бъде приета, компаниите могат да обявят сделката през февруари и да я финализират до средата на 2021 г., се казва в съобщение за пресата от Akzo Nobel. Акциите на Tikkurila Oyj спаднаха с 0,7%.

С подчертано внимание беше проследена търговията с акциите на Stellantis на фондовире борси в Милано и Париж, които затвориха с повишение от 7.5% при дебюта си на двете борси. Италианско-американската Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и френската PSA Group в събота, 15 януари, финализираха сделката за сливане, в резултат на което бе създаден четвъртият производител на автомобили в света по обем.

Вижте още: Акциите на Stellantis поскъпнаха при дебюта си на борсите в Милано и Париж

Книжата на френската Suez поскъпнаха с 3%, след като стана ясно, фирмите с частен капитал Ardian и Global Infrastructure Partners са направили предложение за придобиване на Suez за 11.31 млрд. евро. Офертата е по-висока алтернатива на предложените от оператора на комунални услуги Veolia Environmentnement  11 млрд. евро.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща