След старт в зелената зона, пазарът на акции в Западна Европа затвори на червено в първия ден на третото тримесечие

С най-голям дневен спад завърши германският бенчмарк DAX, а единствен с повишение затвори общоевропейският индекс STOXX 600

Икономика / България
3E news
446
article picture alt description

Европейските акции поскъпнаха в сряда – началото на новото трето тримесечие, тъй като подобрените данни от еврозоната повишиха надеждите за по-бързо икономическо възстановяване, но нарастващите случаи на коронавирусната зараза в САЩ попари оптимизма. Притесненията за евентуална втора вълна обърна тренда и в крайна сметка всички основни национални индекси затвориха на загуба.

Промишленият PMI индекс в еврозоната, изготвян от IHS Markit, се е повишил до 47.4 пункта през юни от 39.4 пункта през май, което е най-високата стойност за последните четири месеца. Индексът се приближава до границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването. Но това не бе достатъчно за инвеститорите да задържат възходящият тренд до края на сесията.

Според последните данни на университета „Джон Хоркинс“, обобщени от „Ройтерс“ и актуални към 14.30 часа по Гринуич, общо заразените в света са 10 522 305 души, от които загиналите са 511 028, а излекуваните са 5 372 748. В САЩ, където заразените са най-много, достигнаха 2 653 783, от които мъртвите са 127 314, а излекуваните са 784 602 души, след като във вторник бяха регистрирани рекорден брой заразени. "Третото тримесечие започва с рекорден скок на новите инфекции с COVID-19 в САЩ. Ще бъде трудно да се запазят впечатляващите резултати от второто тримесечие“, коментира за „Ройтерс“ Иън Уилямс от Peel Hunt.

Пазарните участници бяха разочаровани и от изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Джером Пауъл, който каза пред Конгреса, че евентуална втора вълна на коронавируса ще подкопае общественото доверие, тъй като ще принуди хората и правителството да се оттеглят от икономическата дейност.

В Европа заразените са 2 457 752, от които загиналите са 191 453, а излекуваните са 1 312 530 души, но темпът на нарастване на заразените на Стария континент се забавя от началото на седмица.

По-добрите от очакваните данни за производствената активност в Китай през юни, чиито темп на нарастване се е ускорил най-много от началото на годината, не повлия съществено на пазара на акции в Азия, който затвори без ясно изразена посока, и оказа съвсем слабо влияние върху пазара в Западна Европа в началото на търговията в сряда.

Частно проучване показа, че индексът на мениджърите по поръчките PMI за производството, изчисляван от Caixin, е достигнал 51.2 пункта през миналия месец, докато анализаторите очакваха нарастване до 50.5 пункта, но по-важното е че границата от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването, е прескочена.

Германските акции бяха засегнати по време на сутрешната търговия от технически проблеми на платформата Xetra, което се отрази и на пазара в останалата част на континента в началото на сесията. В крайна сметка страхът за нова вълна на COVID-19 надделя и прати пазарите в Западна Европа на червена територия, с изключение на общоевропейския STOXX 600, в който са включени 600-те най-ликвидни компании в Европа.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе и видно, че с най-голям дневен спад завърши германският бенчмарк DAX, а единствен с повишение затвори общоевропейският индекс STOXX 600.

Енергийни компании като BP и Royal Dutch Shell възстановиха загубите си от предишната сесия, като цената на акциите им се повиши съответно с 1.2% и 1.90%, след като цените на петрола се повишиха, а седмичния доклад показа, че запасите на суровия петрол в САЩ са спаднали повече от очакваното.

На върха на общоевропейския индекс STOXX 600 се изкачиха акциите на швейцарската химическа компания Clariant, които поскъпнаха с 9%, след като обяви, че е продала подразделението си за полимерни оцветители Masterbatches на PolyOne и след обединението на пазара ще се появи нова фирма Avient. Сделката е за 1.6 млрд. долара, което позволява на Clariant изплащането на специален дивидент в размер на 3 долара на акция.

Сред печелившите бяха и книжата на италиянската Banca Monte dei Paschi di Siena, които нарасна с близо 2% след съобщение, че кредитната институция  проучва сливане с Banco BPM.

В долния край на STOXX 600, се озоваха акциите на шведската компания Loomis за обработка на парични средства, които се понижиха с 5.8%. Това стана, след като компанията обяви, че оборът на международната мрежа за обмяна на пари в брой на компанията, която обхваща САЩ и 11 западноевропейски страни , е спаднал заради коронавирусната пандемия

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща