Синдикатите се стягат за протести, ако България приеме послушно Зелената сделка на ЕС

КНСБ и КТ Подкрепа настояват за защита на работните места в Маришкия басейн и устойчиво развитие на Мини Марица Изток

Енергетика / България
3E news
2422
article picture alt description

Двете синдикални организации у нас - КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“, са в готовност за стачки ако Зелената сделка на ЕС бъде приета у нас в този си вид. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров днес. Синдикатите са категорично против приемането на зелените инициативи на общността и искат запазване на работните места и план за подкрепа на въглищния сектор у нас. От КНСБ настояват за общи действия на правителство, синдикати и бизнес за защита на работните места и бъдещето на енергетиката в България.

Димитров поиска да бъде направена оценка на въздействието върху българската икономика на тази зелена сделка. „Ние искаме в тази оценка на въздействието да бъдат включени всички сектори и това да стане преди приемането или поне преди залагането на параметрите в този закон за климата. Това ще стане до средата на следващия месец. Може би държавата е попроспала някой и друг ден от 12 декември насам, но ние няма как да стоим безучастни. Имаме своята готовност да организираме поредицата от акции както от тук на браншово ниво, на национално ниво, така и в Брюксел, когато там се налага“, обясни президентут на КНСБ.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов също категорично се обяви срещу представяната в момента Зелена сделка. Този документ ни изправя пред проблеми от всякакво естество. Комплексът „Марица-Изток“ е този, който ако бъде правилно управляван, би могъл да намали предизвикателствата пред държавата ни.

В свое писмо до правителството синдикатите поискаха да бъде представен петгодишен план за развитие на БЕХ, обвързан с работата на държавните дружества в комплекса „Марица Изток“, включително и финансово обезпечаване на производствената и социална програма по години. От КНСБ и КТ „Подкрепа“ настояват да бъде представена програма за инвестиции в Мини „Марица Изток“ както и да се покаже начина за устойчиво развитие на дружеството в следващите години.
Според синдикатите България не трябва да подкрепя заявката за намаляване на емисиите на въглероден двуокис с 50 до 55% до 2030 г. спрямо базовата от 1990 г. Причините за това са много, но това стои на върха на пирамидата. Ако това бъде прието отиваме към всички други сектори - енергийния, металургията, цялата тежка химия, транспорта и земеделието, предупреди Димитров.

"Дори и с нулеви емисии, ако стигнем 2050 г., но без работни места, без енергетика, без тежка индустрия, без нищо, всъщност с чист въздух само - зелени, но бедни, пак страните извън ЕС ще бълват 91% от емисиите и ще продължават да замърсяват въздуха", посочи шефът на КНСБ.
"И ние искаме да сме зелени, но искаме да работим и да сме богати, и да бъдем сигурни за бъдещето на семействата и децата си, които да останат тук в България", категорични бяха синдикатите.

По думите на Димитър Манолов гласът на гражданите не се слуша на никакви нива и решения се взимат от чиновници. Той се надява съдбата на Зелената сделка да не бъде с по-различна съдба от тази на Лисабонската стратегия или плановете за Европа 2020, които в момента никой не си спомня дори за каво са. "Иска ми се съдбата на Зелената сделка да е такава, каквато беше съдбата на Стратегията 2020. Причините за притеснение са налице и ние трябва да реагираме на всичко, което се случва", предупреди Манолов.

Според него т.нар. "Зелена сделка" е добро намерение, но невъзможно за изпълнение - най-вече заради времевия диапазон и интензивността.

От двата синдиката искат правителството да създаде постоянно действащ орган, който да оценява въздействието на сделката върху всички сектори. Според тях трябва има и съответни дерогации, които да позволят поне до 2030 г., да няма извеждане на ТЕЦ-ове, добави Пламен Димитров.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов припомни, че България в последните месеци от нетен износител се е превърнала във вносител на електроенергия. "Има недостиг в производството, но това се очертава като устойчива тенденция", отбеляза Манолов. Той добави, че може би от тази година ще започне либерализация върху цените на електроенергия и за битовите потребители. Това ще изправи страната пред нови предизвикателства. Манолов изтъкна, че комплексът "Марица-изток" е този, който, ако бъде правилно управляван, би могъл да намали предизвикателствата пред страната ни.

Заетите по веригата на доставки в комплекса "Мини Марица-изток" са заети 122 000 човека, посочи още Димитър Манолов. Около 16 000 са пряко заетите от производството на въглища и електроенергия в комплекса, допълни Пламен Димитров.

От синдикатите подкрепят намерението Мини “Марица Изток” да изгради собствен соларен парк. Има проект за изграждане на фотоволтаична централа върху рекултивираните участъци от комплекса. Проектът е за 50 мвт мощност, но за изграждането му искаме да участват работещите в мините. Да се направи един вид енергиен кооператив, обясни Димитров.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща