Саудитска Арабия не е съгласна с руската трактовка на събитията за петролния пазар

Енергетика / Свят
3E news
466
article picture alt description

Саудитска Арабия не е съгласна с руската трактовка на събитията за петролния пазар през последния месец.

Думите на президента на Русия Владимир Путин от съвещанието за ситуацията на енергийния пазар, от които следва, че Саудитска Арабия е излязла от споразумението ОПЕК+ и е увеличила добива, едновременно, предлагайки на пазара отстъпка, с цел да се отърве от шистовия нефтодобив са далеч от истината, съобщава държавната агенция на Саудитска Арабия, позовавайки се на думите на министъра на външните работи на кралството Фесайл ибн Фархан ибн Абдала.

Външният министър е заявил, че „дадената информация е далеч от истината“, а също така е подчертал, че не кралството е излязло от споразумението, а именно Русия, докато Саудитска Арабия и другите 22 държави са се опитвали да я убедят на направи по-нататъшните ограничения и да продължи споразумението, но Русия не се е съгласила“, става ясно от информация от събота на Финмаркет.

Министърът на външните работи е подчертал също така, че „позицията на кралството по отношение на добива на шистов петрол е известна – той е важна част от източниците на енергия. По думите му „кралството също се стреми към по-голямо ограничение на добива и постигане на пазарен баланс, което отговаря на интересите на производителите на шистов петрол, въпреки изявлението на Русия е желанието и да държи цените ниски, за да повлияе на добива на шистов петрол“.

Министърът е изразил надежда, че Русия ще вземе правилните решения на извънредното съвещание, на което кралството е поканило страните от ОПЕК+ и групата от други страни с цел постигане на справедливо споразумение, което да възстанови желания баланс на петролните пазари, съобщава агенцията.

Министърът на енергетиката на кралството е отбелязал, че именно Русия първа е обявила през месиите за това, че всички страни участнички са освободени от задълженията от 1 април . Това е довело до решението на страните да увеличат добива, за да компенсират ниските цени и да компенсират намаляването на приходите.

Министърът на енергетиката е добавил, че Саудитска Арабия все още поздравява тези, които искат да намерят решение на проблемите на петролния пазар. Затова то призовава за провеждане на извънредно заседание на страните, участващи в сделката ОПЕК+  и групата от други страни в рамките на постоянните усилия на кралството за подкрепа на глобалната икономика при тези изключителни обстоятелство и в знак на признателност на желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп да установи баланс на петролния пазар.

Между впрочем по-рано руския държавен глава определи като една от ключовите причини за срива на цените на петрола излизането на Саудитска Арабия от сделката ОПЕК+ с цел да се отърве от конкурентите си, добиващи шистов петрол. По думите му, в началото на март Русия е предлагала продължаване на сделката ОПЕК+, но за съжаление ситуацията е започнала да се развива по друг сценария.

Припомняме, че според съществуващите версии в медиите и двете страни са искали продължаване на сделката, но с известна разлика. Саудитска Арабия е настоявала за продължаване на сделката, но при увеличавана на обема за ограничаване на добива, докато Русия е искала запазване на постигнатото вече ниво до края на годината.

Междувременно в събота стана ясно, че срещата в рамките на ОПЕК+, която първоначално бе свикана за понеделник, 6 април и отложена за по-късна дата – четвъртът 9 април. Тя също не е сигурна.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща