С Парижкото споразумение Европа едностранно се ангажира да унищожи икономиката си

Експертът по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата и чистотата на въздуха в столицата

Климат / България
3E news
3345
article picture alt description

“Фокус“: Г-н Рашев, американският президент Доналд Тръмп предприе мерки за официално излизане на САЩ от Парижкото споразумение за климата, с което те стават единствената страна, която няма да е част от него. Това се случва в момент, в който има прогнози за повишаване на температурите с около 3 градуса в световен мащаб, а влошаването на природните бедствия би могло да причини обедняването на милиони хора. Защо Тръмп предприе такава стъпка и може ли това да доведе до някаква вреда за човечеството?

Боян Рашев: САЩ предприемат тази стъпка, защото не вярват в тези прогнози. Освен това, ако останалата част от света не е готова да направи достатъчно за намаляването на собствените си емисии, те решават, че икономически за тях не е изгодно само те да намаляват емисиите си, и Западна Европа. Напълно логична постъпка в един свят, в който емисиите са много силно обвързани с икономическата мощ на една страна.

“Фокус“: Струва ли си в името на икономическия просперитет, да не се обръща внимание на прогнозите за проблеми в климата, които се появяват непрекъснато от едно или друго място?

Боян Рашев: Не всеки вярва, че има голям проблем с климата. И ако правителството на най-силната страна в света не го вярва, вие какво очаквате?

“Фокус“: А защо те не вярват в това? Значи ли, че не съществуват точни данни, които да сочат реалното съществуване на проблем с климата?

Боян Рашев: Според много хора има точни данни и цифри, които показват, че съществува такъв проблем, но точността е малко отворена. Ако трябва да цитирам примерно последната оценка на Междуправителствения панел по изменение на климата, смята се, че с над 95 % вероятност, че затоплянето, което се наблюдава от 50-а година насам, над половината от него се дължи на въглеродните емисии на хората. Тоест в това твърдение има много условности. И тук говорим за увеличаване на температурата с 0,5 – 0,6 градуса след 50-а година, което по никакъв начин не означава автоматично, че ще настъпят някакви трагични бедствия. Има много модели, които показват, че ще има проблеми в бъдеще, но реалността е, че за момента няма някакви съществени промени примерно в броя и силата на ураганите, или в броя и силата на наводненията, или в човешките жертви – няма такива неща. Това са неща, които са в медиите, но в реалната статистика ги няма.

“Фокус“: Тоест се правят спекулации с проблемите с климата в името на други интереси?

Боян Рашев: Всичко, което в цялата история на човечеството е водело до големи политически решения и промени, винаги е било някакъв вид спекулация. Да, всяка прогноза за света е някакъв вид спекулация. Никой не може да знае какво ще се случи с климата след 100 години. Още по-трудно е да разбереш след 10 години да разберем какво ще се случи.

“Фокус“: Вашето твърдение е, че драстични проблеми с климата към момента няма и не трябва да се безпокоим, така или да разбирам?

Боян Рашев: Ще ви дам пример. Ако вземете статистиката за реалните жертви, свързани с климатични и метеорологични, хидроложки бедствия: наводнения, урагани и така нататък – те намаляват с всяко десетилетие. Защо намаляват? Защото сме по-богати и по-подготвени да посрещнем такива проблеми. Когато има ураган, в Маями знаят, че той ще дойде една седмица преди той да е дошъл. Преди 50 години са нямали представа до момента, в който не ги е ударил ураган. Тази година имаше много пожари в Южна Америка, в Амазония, нали така?

“Фокус“: Да. В Бразилия.

Боян Рашев: Точно така. Беше очевидно, че тези пожари се палят от хората там.

“Фокус“: Да, вие преди бяхте коментирали в интервю, че френският президент Еманюел Макрон политизира ситуацията с пожарите.

Боян Рашев: Това е вярно, защото тези пожари там се палят от хората и те се палят от тях всяка година. И сега изведнъж започнаха да ги асоциират с климата, но те нямат нищо общо с климата, защото не е имало суша, за да има пожари. За съжаление страшно много неща, които се случват на планетата в момента, се обвързват с климата, без да имат абсолютно никаква връзка с него. Промяната в климата е голямата тема.

“Фокус“: Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Парижкото споразумение за климата е несправедливо икономическо бреме. Използва ли се картата с климата за натиск под една или друга форма?

Боян Рашев: Абсолютно вярно е. За съжаление Парижкото споразумение – там страните, които са се задължили да правят някакви сериозни неща, за да се намаляват емисиите: това са страните от Западна Европа и САЩ. Никоя друга страна не е поела никакви особено трудни за изпълнение ангажименти по Парижкото споразумение. Тоест това е споразумение, чрез което едностранно Европа се ангажира да си унищожи икономиката. Това е смисълът на Парижкото споразумение, ако трябва да го формулирам с едно изречение. САЩ неслучайно излизат от него. Например Китай казват, че ще си увеличават емисиите поне до 2030 година и евентуално оттогава могат да започнат да ги намалява. Индия казва, че няма никакви намерения да ги намалява в необозримото бъдеще. Това са ангажиментите на другите държави. И човек, когато коментира Парижкото споразумение, е добре да знае всъщност какво коментира, какво са казали държавите там и под какво са се подписали. Турция е казала, че ще си увеличи емисиите с нещо от сорта на 110 % до 2030 година, спрямо 2010 или 2012. Турция в момента вече има много по-големи емисии на човек от населението от България. И има и повече БВП на човек от населението, отколкото България. Тоест за какви ангажименти говорим? Ангажиментите са в Европа. Това е проблемът. И Щатите просто казват, че не искат да играят този мач, защото онези отсреща всъщност не залагат нищо.

“Фокус“: Да обсъдим и друг въпрос – този със софийския въздух. Има ли какви допълнителни мерки да се предприемат, достатъчно ли е това, което се прави в момента?

Боян Рашев: В София въздухът е все по-чист. Тази година ще има станции, които ще изпълнят критериите на ЕС за проверката на чистотата на въздуха в София. Могат да се направят още неща и трябва да се правят доста неща. Основното нещо, което трябва да се направи в София, е отоплението, което в момента е основно на дърва, по някакъв начин да намалее. Тоест тези хора, които се топлят на дърва, да минат или към „Топлофикация“, или на газ, или на електричество, или нещо, което дългосрочно не е добра практика според мен, но нещо, което се прави от Столична община в момента и краткосрочно ще намали емисиите: сменят се конкретно много старите печки на домакинства, с нови, които са много по-енергийно ефективни и имат много по-ниски емисии. Но пак оставаш на дърва или на палети. Друга мярка, която може да се вземе: всякакви пицарии, сервизи, ресторанти и всякакви такива, които много често са на дърва и въглища, на тях могат да им се сложат филтри. Това са комерсиални обекти, които имат някаква постоянно потребление и за тях си струва да се инвестира в това да се сложи филтър, което не си струва за домакинствата.

Интервю на Теодора Павлова, Агенция Фокус

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща