Русия регистрира първата в света ваксина срещу коронавируса, обяви президентът Владимир Путин

Една от неговите дъщери вече е ваксинирана с новия препарат, съобщават руските медии, като цитират думите на държавния глава

Икономика / Свят
3E news
489
article picture alt description

Руският президент Владимир Путин обяви по време на заседание на правителството, че Русия е регистрирала първата в света ваксина срещу коронавирус. Ноивят препарат действа „доста ефективно, формира стабилен имунитет и е преминала всички необходими тестове“, каза президентът, цитиран от информационната агенция ТАСС.

Той очаква масовото производство на ваксината да започне скоро и подчерта, че ваксината е ефикасна и създава устойчив имунитет, преминала е всички необходими тестове. Путин се надява да се появят и много други ваксини срещу вируса по света.

По думите на руския президент, една от дъщерите му е ваксинирана с руската коронавирусна ваксина, след което тя е имала температура в продължение на два дни. „Мисля, че в този смисъл тя участва в експеримента. След първата инжекция, след първата ваксинация, температурата й беше 38, на следващия ден – малко над 37, и това е всичко. След втората инжекция, втората ваксинация температурата се повиши малко и след това всичко се изпари, тя се почувства много добре“, обясни Владимир Путин.

Той изрази надежда, че в близко бъдеще ще започне масовото производство на лекарството, като ваксинацията ще бъде доброволна.

Тестове и клинични изпитания

Според резултатите от клиничните изпитания ваксината е показала "висока ефективност и безопасност", заяви министърът на здравеопазването Михаил Мурашко. Според него, всички доброволци са образували антитела срещу COVID-19 и никой от тях няма сериозни усложнения от имунизацията. Вицепремиерът Татяна Голикова каза, че първи ще бъдат ваксинирани медицинските специалисти. „Силно се надяваме в края на август – началото на септември да се появят първите масово произведени ваксини“, каза тя.

Ваксината е разработена от държавния изследователски институт "Гамалей" в Москва и е одобрена от Министерството на здравеопазването, а изпитанията са започнали в средата на юни от Московския медицински университет „Сеченов“ и военната болница „Борденко“. Според обявените от тях резултатите, подложилите са на ваксинация доброволци са създали имунитет срещу заразата и нямат странични ефекти.

Как реагира Световната здравна организация

След новината Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че е в „близък контакт“ с руските здравни власти относно „възможния тестови процес, които изискват строг преглед на данните за безопасност“, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на говорител на СЗО на брифинг в Женева.

"Всяка страна има национални регулаторни агенции, които одобряват използването на ваксини или лекарства на своята територия ", обясни говорителят на СЗО и допълни, че ускорения процес по създаване на ваксина не трябва да е за сметка на безопасността.

Според данни на СЗО, към 31 юли по света се работи върху 165 потенциални ваксини срещу коронавируса. От тях 139 все още са в предклинична оценка, докато другите 26 са в различни фази на тестване върху хора, от които шест са в последната трета фаза.

Сред тях е и руската ваксина, която е в първа фаза по тестване върху хора. Ръководителят на руския суверенен фонд Кирил Дмитриев коментира, че третата фаза от изпитанията на ваксината ще започне в сряда, а индустриалното производство се очаква да стартира от септември и вече 20 държави са поръчали предварително повече от 1 милиард дози.

Не липсва и скептицизъм в САЩ

Съветникът по коронавируса в Белия дом д-р Антъни Фочи, многократно е поставял под въпрос подходите за тестване в Русия и Китай.

Д-р Скот Готлиб, бившият ръководител на Държавната администрация по храните и лекарствата в САЩ, призовава за повишено внимание към руската коронавирусна ваксина. В интервю за CNBC във вторник той каза, че „със сигурност няма да я приеме преди да са приключили всички клинични тестове, където пациентите би трябвало да се наблюдават отблизо“. Според Готлиб, първата фаза не е достатъчна за регистрация на ваксината.

„Разработването на ваксини в Русия „със сигурност не изпреварва“ Съединените щати, добави Готлиб, който е член на борда на американската фарамацевтична компания Pfizer, която също разработва ваксина срещу COVID-19.

Резервите на специалисти по инфекциозни заболявания

Новината от Русия за регистрация на ваксина срещу COVID-19 след по-малко от два месеца изпитвания върху хора, предизвика притеснения сред световните здравни експерти, повечето от които казват, че на руската ваксина трудно може да се вярва преди да бъдат изпълнени всички предвидени за подобна цел тестове, обобщава „Ройтерс“.

Русия, чиято цел е да бъде първа в световната надпревара за разработване на ваксина срещу вируса, който предизвика световна пандемията, все още не е провела мащабни изпитания на ваксината върху хора, които да предоставят убедителни данни за нейната ефективност. Само въз основа на първата фаза с тестване да се регистрира ваксина, според имунолози и специалисти по инфекциозни заболявания, може да бъде „безразсъден“ ход в тази ситуация.

„Русия по същество прави голям и опасен експеримент с населението“, казва Айфер Али, специалист по фармакологични изследвания в британския университет „Уорик“. Подобна бърза регистрация на ваксината, според нея, може да доведе до това, че възможните странични ефекти да не бъдат напълно идентифицирани. „Най-вероятно те ще бъдат редки, но може да бъдат и тежки“, предупреди експертът.

Франсоа Балу, специалист в Лондонският университетски колеж, заяви пред „Ройтерс“, че това е „безразсъдно и глупаво решение“. Според него, масова ваксинация с неправилно тествана ваксина, е „неетично от медицинска гледна точка". "Всеки проблем, който се появи около кампанията с ваксинирането с руската ваксина, ще бъде катастрофален, както с отрицателните последици за здравето, така и защото ще тласне обратно процеса по масовото ваксиниране", допълва Балу пред “Ройтерс”.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща