„Росатом“ е готов да строи АЕЦ в Саудитска Арабия с международен консорциум

Енергетика / Свят
3E news
394
article picture alt description

Решение за участие на „Росатом“ в строителството на АЕЦ в Саудитска Арабия може да бъде  прието не по-рано от 2020 г.

„Прогнозираме вземането на решение не по-рано от края на 2020-2021 година“, каза пред журналисти председателят на „Росатом“ Алексей Лихачов. Той отбеляза, че търга все още предстои. По думите на Лихачов, за „Росатом“ е комфортно да работи в Саудитска Арабия. „Мисля, че нашите саудитски партньори ще бъдат настроени към създаване на международен комбиниран проекти, но не искам да предвещавам решението“, добави той, цитиран от ТАСС. Лихачов отбеляза, че „Росатом“ е готов да работи така, както ще предложи саудитският поръчител, както и, че е готов за коопериране с американски, европейски и азиатски компании.
Саудитска Арабия търси компания за строителството на два енергийни блока на първата атомна електроцентрала в страната. „Росатом“ през февруари 2018 г. подаде заявка за участие в търга за строителството на два атомни енергийни блока. Освен „Росатом“, претенденти за строителството на АЕЦ са и компании от САЩ, Китай, Южна Корея и Франция.

Саудитска Арабия през юни съобщи, че „Росатом“ е преминал двата квалификационни етапа в търга за строителството на първата атомна електроцентрала в Саудитска Арабия и ще бъде поканен за участие в третия етап.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща