Разнопосочна търговия на европейските акции на фона на влошени икономически показатели

Пазарните участници осребряват печалбите от второто тримесечие, като основните индекси в Западна Европа отчитат ръст между 25.42% и 8.58 на сто

Икономика / България
3E news
364
article picture alt description

Европейските акции спаднаха във вторник, въпреки че инвеститорите осребриха печалбите си от второто тримесечие. На фондовия пазара остават опасенията за възможна втора вълна от коронавируса в света, въпреки че те са частично компенсирани от по-добрите от очакваните статистически данни от Китай и повишените надежди за по-нататъшно стимулиране на американската икономика, пише Trading Economics. В същото време, обаче влошените икономически показатели от Западна Европа притесняват пазарните участници.

Статистическите данни, публикувани във вторник

показват, че индексът на мениджърите по покупки (PMI) в преработващата промишленост на Китай се е повишил до 50.9 пункта през юни от 50.6 пункта месец по-рано. Стойността на PMI над 50 пункта показва увеличаване на активността в сектора, а под 50 показва неговото отслабване. Индексът надхвърля този показател за трети пореден месец след рязък спад през февруари и март заради коронавирусната пандемия, тъй като компаниите на страната продължават да възобновяват работата си и да се връщат към нормалното си функциониране. Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, очакваха ръст от 50.4%.

Междувременно икономиката данни на Обединеното кралство, обявени във вторник, показаха спад с 2.2% през първото тримесечие в сравнение с предходните три месеца. Това е максималният спад след третото тримесечие на 1979 г., отбелязва „Ройтерс“. Това се дължи на влошаване на икономическата активност след въвеждането на ограничителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавирусна инфекция. В сравнение с януари-март 2019 г. спадът на БВП е 1.7%, което е най-значимият спад след юли-септември 2009 г.

Ръстът на потребителските цени във Франция, хармонизиран със стандартите на Европейския съюз, се забави до 0.1% на годишна база през юни в сравнение с 0.4% през май. Междувременно потребителските разходи скочиха с 36.6% през май в сравнение с предходния месец, съобщи статистическата служба на Франция Insee. Това е рекорден темп на растеж на разходите откакто се отчитат тези данни, докато експертите очакваха по-малко увеличение - с 30%.

Пазарните участници продължават да наблюдават

разпространението на коронавирусната зараза

която продължава вече шест месеца и нейният край е все още далеч. "Всички искаме това (пандемията) да приключи. Но реалността е, че нейният край не е близо до края", каза на брифинг изпълнителният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус. Той отбеляза, че „въпреки факта, че много страни по света са постигнали известен напредък, всъщност глобалната пандемия набира скорост“. Според ръководителя на СЗО, „най-лошото тепърва предстои“.

По данни на университета „Джон Хопкинс“, обобщени от „Ройтерс“, към 13 часа по Гринуич общият брой на заразените с COVID-19 в целия свят достигна 10 344 778 души, от които 505 300 са починали, а 5 261 495 са излекувани. Най-много са заразените в САЩ – 2 605 734, загиналите са 126 126, а излекуваните са 777 182 души, докато в цяла Европа общият брой на заразените е 2 443 236, починалите са 190 853, а излекуваните са 1 295 636 души.

След старт в зелената зона, до обед общоевропейският индекс STOXX 600 се понижи с 0.41%. От националните индекси с най-голям спад беше британският бенчмарк FTSE 100 (-0.75%), следва от италианския FTSE MIB (-0.71%), френския САС 40 (-0.52%), испанския IBEX 35 (-0.51%) и германския DAX (-0.26%). Следобед низходящият тренд се запази за някои национални индекси, а за два – се обърна и те затвориха в зелената зона, между които и STOXX 600.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе и видно, че с най-голям дневен ръст е германският бенчмарк DAX, а с най-голямо понижение затвори британският FTSE 100.

Акциите на няколко високотехнологични компании, след които STMicroelectronics, Infineon Technologies, ASM International нараснаха между 1.4% и 2.8% след като Micron Technology даде оптимистична прогноза за сектора.

На върха на STOXX 600 се изкачиха за пети пореден ден книжата на германската fintech Wirecard, които поскъпнаха с 92% на борсата във Франкфурт. През уикенда от компанията, че продължава да оперира, въпреки решението да заведе дело за несъстоятелност пред съд в Мюнхен, „заради предстояща несъстоятелност и прекомерен дълг“.

Акциите на швейцарската химическа компания Clariant се повишава с 19%, след новината, че подразделението за производство на лекарства вече използва специална пластмаса за опаковки, която силно ограничава замърсяването на медикаментите. Новото химическо съединение ще се прилага и за производството на инхалатори.

На дъното на STOXX 600 се озоваха книжата на британската строителна компания Hammerson, които се понижиха с 5.9%. След губещите бяха и акциите на британската финансова група Virgin Money, които спаднаха с 4.3 на сто.

Книжата на Royal Dutch Shell загубиха 1.0%, след като компанията заяви, че ще отпише активи на стойност 22 милиарда долара и понижи дългосрочната си прогноза за цените на петрола и природния газ.

Тримесечната равносметка

Общоевропейският измерител STOXX 600 отбелязва най-голямото си тримесечно увеличение от 2015 година, като отчита ръст с 14.44% за второто тримесечие, при това в период на безпрецедентните ограничителни мерки и през последния месец (юни) на отваряне на икономиките и въвеждане на стимули, както и на фона на надеждата за откриване на ваксина срещу COVID-19, макар че броят на заразените в Европа се увеличава.

От националните индекси с най-висок ръст приключва тримесечието франкфуртският бенчмарк DAX (+25.42%), следван от миланския FTSE MIB (+14.84%), френския САС 40 (+12.73%), британския FTSE 100 (+10.89%) и испанския IBEX 35 (+8.58%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща