Разделя ли се Роман Абрамович със златния си бизнес?

Къде руският милиардер ще вложи 150 млн. долара от продажбата на дела си британската златодобивна компания Highland Gold

Икономика / България
3E news
854
article picture alt description

Руският милиардер Роман Абрамович и партньорите му продават 40.06%-ия си дял в британската златодобивна компания Highland Gold Mining (HGM), притежаваща права за добив на злато в Русия. Купувач е регистрираната в Кипър компанията Fortiana Holdings Limited на руснака Владислав Свиблов, който се е съгласил да купи 145 759 871 акции в Highland Gold от Абрамович и неговите партньори по 3.00 паунда (3.94 долара) за акция, съобщи в петък агенция „Ройтерс“, като се позовава на официално съобщение на Лондонската фондова борса, където се търгуват акциите на HGM.

Свиблов ще отправи търгово предложение към останалите акционери, а сделката трябва да бъде финализирана през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Това означава, че Свиблов ще плати 437 милиона паунда (около 574 млн. долара), като се имам предвид, че всъщност офертата оценява цялата компания на стойност 1.4 млрд. долара, което е 4% премия спрямо цената на акциите при затваряне на пазара в Лондон четвъртък, 30 юли, пресметна руският икономически ежедневник „Ведомости“, партньор на британския Financial Times.

Първите въпроси след новината бяха дали чрез тази сделка Абрамович се разделя със златния си бизнес и къде ще вложи 150 милиона долара, колкото се очаква да получи за дела си в Highland Gold.

HGM е сред 10-те най-големи компании, които добиват злато в Русия – с находища в Чукотка, Хабаровския край и Забайкалския край, развива бизнес и в Киргизия. През 2019 г. е произвела 300 700 унции злато, печалбата възлиза на 177.8 млн. долара, а приходите на 395.4 млн. долара, показват данните от финансовия отчет на компанията за миналата година. През 2020 година золотодобивателният холдинг планира да произведе между 290 000 и 300 000 унции злато. «HGM е привлекателен актив с ниски производствени разходи, висока производителност, опитен и ефективен мениджмънт», казва Свиблов, цитиран в официалното съобщение на Fortiana Holdings, с което се потвърждава сделката.

Абрамович притежава 10.3% от акциите на Highland Gold, а неговият партньор, собственикът на инвестиционната компания Millhouse Евгени Швидлер, - 12.3%. Останалите 17.46% са притежание на повече дребни акционери. По този начин, след финализиране на сделката Абрамович ще получи около 147.8 млн. долара, а Швидлер – 176.5 млн. долара. Сделката не е коментирана от  Millhouse, уточнява „Ведомости“. Пред вестника представител на Швидлер е казал, че сделката отразява високата оценката за разходите на компаниите и показва признанието за добрата работата на мениджмънта за последно десетилетие, който може да превърне HGM в световна золотодобивна компания.

Как се оценява сделката

Ръководителят на отдела за анализи и проучвания в Алфа-банк Борис Красноженов казва за "Ведомости", че актуалните цени на златото и оценката на компанията като цяло „са достатъчно привлекателни" за настоящите акционери. „Дяловете във фирмата се продават практически на пикови цени: сега цените на златото достигат исторически максимуми, но когато кризата заради коронавирусната пандемия започне да намалява, фючерсите на блогородния метал ще започнат да спадат“, прогнозира ръководителят на анализаторския отдел в AMarkets Артем Деев.

„Но сделката е изгодна и за Свиблов, който притежава голям опит в миннодобивния сектор“, добавя Красноженов. Той уточнява, че в портфейла на HGM има проекти, които в следващите две години могат съществено да увеличат производството (до 500 000 унции на година).

Абрамович осребрява миннодобивните си активи, придобити още в началото на 21 век. Millhouse купува дял в HGM през 2007 г. за 400 млн. долара. Излизането от HGM беше включено в плановете на двамата акционери, които търсеха купувач, а предложението на Свиблов беше оценено от Абрамович и Швидлер като изгодно, става ясно от съобщението до Лондонската борса от HGM.

Осребряване на активи от добивния сектор

През ноември 2019 г. Абрамович и партньори продадоха неголям дял в един от най-големите металлургични и миннодобивни компани в света – Evraz Holding. За 1.7% от капитала на руския холдинг им бяха платени 200 милиона долара, от които Абрамович получи 100 милиона.

А през 2018 г. руският милиардер заедно с партньора си в Evraz Александър Абрамов продадоха друг голям руден актив – медно-златното находище Баймск в Чукотка (със запаси от 9.5 милиона тона мед и 16.5 милиона унции злато). Купувач беше казахстанската компания Kaz Minerals, която плати 900 милиона долара.

Интересите на Абрамович

Той е един от десетте най-богати руснаци с лично богатство от 11.3 милиарда долара, според списание Forbes. Най-големите му активи са 28.8% дял в Evraz и британския футболен клуб Челси (Forbes го оцени на 2.6 милиарда долара миналата година). Милиардерът притежава блокиращ в най-големия руски интермодален контейнерен оператор TransContainer и 4.2% в най-големия производител на никел и паладий - Norilsk Nickel.

Интересите и инвестициите на милиардера са съсредоточени в индустрията, недвижимите имоти, медиите. Миналата година Абрамович най-накрая се раздели с 20% от акциите в американския новинарски канал Channel One, като ги продаде на руската инвестиционна банка VTB Capital. Цената на сделката не беше оповестена. Но за 25% дял в новинарския канала, продаден на руската медия NMG (National Media Group) през 2010 г., той получи 145 милиона долара.

Абрамович инвестира и в телекоми

По-точно, той може скоро да стане акционер в руската техонологична компания с бизнес в още 10 държави, вкл. САЩ, Швейцария, Германия, Нидерландия, като част от раздялата с една от най-големите руски банки Sberbank. Както бе съобщено през юни, Yandex възнамерява да привлече 800 милиона долара за развитие на бизнеса чрез пускане на нови акции, вкл. и на борсата в Ню Йорк. От 2011 година Yandex е в състава на технологичния индекс NASDAQ на Уолтрийт.

От тях 200 милиона долара – след пласиране на борсата, а останалите - чрез продажбата на акции в равни дялове от държавната ВТБ, инвестиционните компании на Абрамович и дружествата на Абрамов и Фролов.

По-рано Абрамович и Абрамов заедно инвестираха в британския телекомуникационен оператор Truphone, както и в неуспешния проект на платформата за блокчейн търговия Telegram Open Network (TON) на Павел Дуров.

„Част от средствата, които ще получи Абрамович от продажбата на акциите си в HGM, могат да бъдат инвестирани в динамично растящия ИТ сектор или фармацевтичната индустрия, която ще продължи да расте стабилно след кризата“, прогнозира Деев от AMarkets.

Абрамович активно инвестира в стартъпи

в областта на зелената енергия, включително чрез фондовете на Ervington и Impulse VC. През 2012–2019 г. милиардерът вложи средства в британските компании Velocys (производител на синтетични горива от отпадъци) и AFC Energy (биогоривни клетки), както и в израелския стартъп StoreDot (био органични батерии).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща