Радев: Иновациите са ключов инструмент за устойчивото развитие и отразяват националните амбиции за бъдещето

Икономика / Технологии
3E news
558
article picture alt description

Трябва да се мисли как иновационната дейност да бъде съсредоточена не само в няколко центъра, а да намери по-широко разпространение в България, защото тя е гаранция за хармоничното развитие на регионите. Това посочи президентът Румен Радев в словото си на Петнадесетия национален иновационен форум "Иновации и икономически растеж", предаде БТА.

Иновациите са ключов инструмент за устойчивото развитие, те са отражение на националните амбиции за бъдещето и най-вече на ефективността на взаимодействие между държавните институции, бизнеса, науката и образованието, каза президентът Радев.

Президентът отбеляза, че иновационната дейност и в Европа, и в България днес е изправена пред редица предизвикателства. Радев посочи, че Европа изостава от световните иновационни лидери - САЩ, Корея, Китай, Япония, където иновациите са национална политика и допълни ,че където има такова разбиране, има много добра симбиоза между бизнес, държава, наука и образование. Това е един модел, който все повече не само трябва да анализираме, но и да се стремим към него, каза президентът. Той изтъкна като проблем пред Европа и нехармоничното развитие на отделните държави и припомни позицията си за необходимостта от равномерно разпределение на образователната и научна инфраструктура и програма, защото по думите му това е най-добрия начин за сближаване и за постигане на параметрите на устойчивото развитие.

Остава една година до приключване на програмния период, но е видно, че иноваторите, хората с амбиции и възможности, срещнат затруднение при достъп до финансиране и при реализацията на своите програми, каза още Румен Радев. Той изтъкна също, че страната ни е далеч от средния за Европа процент от БВП за научно-изследователна и развойна дейност, а също и от националните цели за постигане на 1,5 процента от БВП за тази дейност. Най-показателно е , че основният инвеститор за постигането на тази цел е българският бизнес и чужди организации, а не българската държава, каза Румен Радев. Като съвкупност на иновационния продукт все още сме далеч от нашите амбиции и възможности и това разкрива и дълбока институционална недостатъчност при формиране и реализиране на политиките за иновации, каза още президентът.

България все още се води сред т.нар "плахи" иноватори в Европа, но ние сме смели хора, имаме достатъчно основа, постижения и амбиции да развърнем една по-сериозна политика и да видим много скоро сериозни резултати в иновациите, каза Румен Радев. Той прикани хората, занимаващи се с иновационна дейност, да бъдат по-смели в представянето на своите идеи и в тяхното отстояване.

На форума бяха връчени наградите в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината". Президентът Радев връчи голямата награда - статуетка и почетна грамота в категория "Зелена иновация" на фирма "Интернешънъл пауър съплай" АД и в категория "Пазарно лидерство" на фирма "Ултрафлекс корпорейшън" ООД.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща