Промени за първите пенсионери с втора пенсия обмисля социалният министър

Поводът за предложението е първата вълна възрастни хора, които ще започнат да получават втора пенсия от 2021 година

Икономика / България
3E news
631
article picture alt description

В търсене на правилната формула, която няма да доведе до щета за бъдещите пенсионери, социалният министър Деница Сачева предлага пенсията да не се намалява по време на майчинство, по болест или без работа. Поводът за предложението е първата вълна възрастни хора, които ще започнат да получават втора пенсия от 2021 година.

„Получихме различни становища от социалните партньори затова, че има нужда от промени в коефициента за редукция. Ние сме взели под внимание всички тези становища”, аргументира предложението си министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Нова телевизия.

Как да се изчислява индивидуалният коефициент

„Става въпрос за методиката за изчисление на индивидуалния коефициент. И по-скоро в момента говорим за прецизиране на някои текстове в Кодекса за социално осигуряване”, допълни Сачева.

Според данните на НОИ догодина около 17 000 жени, трябва да се пенсионират по двата стълба, като съответно трябва да решат и как и откъде да получават парите си.

Коефициентът на намаляване на държавната пенсия е 20%, защото е предвидена и пенсия от частен фонд. Според експерти, обаче, по този начин ще се ощетят първите пенсионери, защото се смята целият трудов стаж – 40 години, а през първите двайсет години от него хората не са се осигурявали в частни фондове.

От частните пенсионни фондове настояват намалението да е по-малко, за да не се ощетяват бъдещите пенсионери. „Ако изберат да си запазят парите от универсалния фонд и да ги получават от него, НОИ им намалява пенсията с 20% - това е погрешно и като математика, и като логика”, коментира за Нова телевизия Владислав Русев, изпълнителен директор на пенсионно осигурително дружество.

Синдикатите също са съгласни, че настоящата система не е справедлива.

Какво предлага бизнесът

Свое виждане за законодателна промяна има и бизнесът, който се изразява в намаляване на коефициента до 7%. Целта е сумарно да се получават повече пари и от двете пенсии.

Експерти пресмятат, че при минимална пенсия от 250 лв., намалението на държавната ще е 17.50 лв. Тогава обаче и двете пенсии ще дават с 20 лв. по-голям доход, отколкото само едната.

Когато смесената система от държавен и частни пенсионни фондове е била въведена в България от правителството на Иван Костов, е имало цел след 6 години 10% от стойността на пенсиите да идва от личните сметки, а остатъкът от НОИ. Само че парите в частните фондове са стигнали само до 5% от цялата сума в момента. Причината е масовата практика работниците да се осигуряват на минималната заплата. За разлика от България, в Румъния, където се осигуряват на пълния размер, а системата е въведена по-късно, вече ни е изпреварила.

Затова, ако се запази сегашното положение коефициентът на намаление да е 20%, ощетени ще бъдат само онези, които са работили в сивия сектор и са се осигурявали на минимални заплати. Според мен това е много мотивиращо за тези, които работят честно. От първата група, които са предимно жени и ще имат право на пенсия на 61 години и нещо през 2021 г., ощетените ще бъдат около 20%, пресмятат експерти.

И още един фактор за ощетените. „Проблемът е, тези хора, са внасяли само половината от времето са внасяли вноски на две места, а първата им пенсия ще им бъде намалена за целия период”, обяснява председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Да се удължи срокът за прехвърляне на втората пенсия в НОИ

В предложението на Деница Сачева е да се удължи периодът на право на избор на първите българи, които ще могат да получават втори пенсии от частен фонд. Според действащите правила, те е трябвало да решат дали да прехвърлят всичките си партиди към Националния осигурителен институт най-късно пет години преди пенсионирането. В новото предложение е правото на избор да е до средата на 2020 година, а за пенсиониращите се след 2022 година – година преди годината за пенсиониране.

Социалният министър Деница Сачева обясни, че този избор „в последния момент” ще получат около 200 000 души, ако предложението се превърне в закон.

В защита на предложението на социалния министър

„В търсене на отговора дали две пенсии са повече от една, не бива да се противопоставя солидарният стълб. Доходът, който се получава от частните фондове, трябва да надгражда, а не да се противопоставя, защото в частния фонд се осигуряваш 20 години, постепенно ще се увеличава, а в НОИ 40 години”, посочи Хасан Адемов от ДПС.

Левицата също вижда логика в предложението, но си оставя вратичка за въпроси. „Ако си започнал да се осигуряваш в един осигурителен фонд и по някакъв начин през този период имаш прекъсване за болнични, не е нормално този период да ти бъде редуциран на пенсията от него”, каза Георги Гьоков от БСП.

На този етап липсва дебатът по темата по същество, само отдени изказвания. Никоя от политическите партити в парламента не се заема все още да изрази категоричното си становище, ной-вероятно е да очакват официалното предложение на социалния министър за промени в Социално-осигурителния кодекс..

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща