Програмата за субсидирана заетост 60:40 е спасила 4700 работни места в IT сектора

Едно работещо място в технологичния сектор генерира средно 15 хиляди лева данъци за бюджета

Икономика / България
3E news
785
article picture alt description

Общо 277 компании в технологичния сектор са се възползвали от правителствената програма „60:40“ за субсидирана заетост. Това показват данните за три месеца на специализирана агенция за бизнес изследвания в IT сектора „CBN Панов - Стойчев" от април до юни.

От агенцията посочват, че с отпуснатите близо 3 млн. лева IT секторът е запазил над 4 700 работни места.

37% са одобрени компании от малкия и среден бизнес в страната, 62 са микропредприятия с под девет души служители.

"Кризата постепенно пълзи към една от най-стабилните индустрии в България, сектора на информационните технологии", пише в анализа, затова съветът на анализаторите е да се потърси възможност да се включат в програмата „60:40“.

Според авторите на анализа, одобрените по програмата „60:40“ IT компании са базирани в 26 населени места в страната: София (153 компании), Варна (18 компании), Бургас (11 компании), Русе (8 компании), Пловдив (7 компании). Има и от по-малки населени места като Банско, Белослав, Златоград, Карлово, Крумовград, Своге и други.

Колко приходи в бюджета отиват от едно работещо място в IT сектора

Според техни изчисления, едно работещо място в технологичния сектор генерира средно 15 хиляди лева данъци за бюджета, за софтуерния бизнес сумата е над 24 хиляди лева.

Затова запазването на хората в сектора би донесло 99 милиона лева приходи на бюджета.

Според данните на социалното министерство, общо по програмата „60:40“ са одобрени 8114 фирми, които са подпомогнали с държавното финансиране заплатите на 302 686 души. Делът на ICT компаниите, включили се по схемата, е 2.7% от всички, а обемът на отпуснатата субсидия е 2.9 млн. лв., или 2.3% от общата субсидия до момента от 128.6 млн. лв.

Кои от индустрията на информационните и комуникационни технологии (ICT) липсват от програмата?

На първо място това са дъщерните компании на големите световни софтуерни и хардуерни гиганти, големите контактни центрове, базирани в България, телекомите и ISP, оператори на хостинг и центрове за данни.

За разлика от производителите на автомобилни части и аксесоари (сектор с големи инвестиционни и производствени капацитети в България), които пострадаха от спиране на автомобилните заводи и веднага се включиха в програмата за субсидиране с около 10 000 работни места, до момента нито една големите световни софтуерни компании присъстващи в България (те са над 20 със служители над 249 човека) не се е включила в програмата за субсидирана заетост. Не е ясно обаче докога и колко и те ще издържат, обобщават от агенцията „CBN Панов - Стойчев".

„Независимо от очакваните разходи за дигитализация на бизнеса и държавата като цяло, намалението на продажбите в целия ICT бизнес в страната постепенно става факт“, обръщат внимание анализаторите, коментирайки продължаващата пандемия и очакванията за рецесия.

Всичко това води да идеята, че срокът на програмата за субсидирана заетост ще бъде удължен допълнително, като е вероятно да премине и в 2021 година, прогнозират авторите на анализа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща