Премиерът поиска отстраняване на директорите на Българската банка за развитие

Икономика / България
3E news
617
article picture alt description

Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил да бъде отстранен целият борд на директорите на Българската банка за развитие. Това съобщи самият той тази сутрин по време на брифинга на Националния оперативен щаб. Министърът на икономиката да свиква борда и да освобождава всичко в ББР, заяви Борисов. Той допълни, че е възмутен от поведението на банката. Нито финансовият министър, нито икономическият министър Емил Караниколов са били уведомени за действията на банката, заяви Борисов. Той визира случая от преди няколко дни, когато ББР отпусна кредит от 75 млн. лева на компания с 2000 лева приходи за миналата година. Фирмата се казва "Свети Георги Груп" и е свързана с колекторската компания "С. Г. Груп".

Този кредит е бил "първа стъпка" по програма на банката за увеличаване на ликвидността във финансовата система . Инициативата се финансира със собствен ресурс на банката и предвижда целево кредитиране на едно от най-големите специализирани дружества за управление на лоши кредити. Финансирането ще позволи две от търговските банки на пазара да се разделят с част от проблемния си портфейл и да насочат ресурс за нови заеми на микро, малките и средни предприятия, обясниха вчера чрез съобщение от държавната банка.

ББР е в ресора на икономическия министър Емил Караниколов. Заради спорната трансакция дясната формация "Демократична България" отново поиска оставката на главния изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев.
 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща