Премиерът Борисов: Да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката

Нова мярка за подкрепа на бизнеса предстои да бъде обявена през настоящата седмиц, съобщи министърът на икономиката Лъ чезар Борисов

Икономика / България
3E news
328
article picture alt description

От изключително значение е да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното работно съвещание с членове на правителството, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

През изминалата седмица над 12 000 души са излекувани от COVID-19. София излиза от областите с най-висока заболеваемост. Лечебните заведения са обезпечени с необходимите медикаменти и защитни облекла. Подготвя се националният ваксинационен план. На срещата е била докладвана актуалната здравна ситуация в страната и прилаганите мерки за справяне с коронавируса. Премиерът Борисов е разпоредил планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани, предава БТА. Обмисля се стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия.

Министър-председателят изтъкна, че е от изключително значение да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката. "Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите", е заявил премиерът. Борисов е добавил, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е добавил, че както премиерът Борисов е изискал, полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия, както в Поморие, така и в другите лечебни заведения, днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им. "Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини", категоричен е бил премиерът Борисов.

Здравният министър е подчертал още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов е очертал, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост - от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области - Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен. В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е акцентирал върху нова мярка за подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена през настоящата седмица. "Използваме иновативен подход - за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса", е посочил министър Борисов. Той е пояснил, че подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки. "Очакваме процедурата да бъде бърза, в рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК", е уточнил министърът на икономиката.

Вицепремиерът Дончев е подчертал, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН, което ще улесни максимално процедурата.

По време на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е докладвала, че мярката "Запази ме" започва от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат.

"Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи - 60 на 40 или 80 на 20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт" е посочила Сачева, цитирана от правителствената пресслужба. Социалният министър е информирал премиера, че са променени и условията на мярката "Заетост за теб", така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от следващата година.

"Възможно е и кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, и които отговарят на условията на подоходния критерий. Те биха могли да кандидатстват за подкрепа от държавата и през Агенцията за социално подпомагане в размер на 610 лева на месец", е казала още министър Сачева.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е отбелязала, че по информация на бранша българският туризъм стои стабилно. Работещите в сектора са информирани, че въведените на 27 ноември т.г. противоепидемични мерки ще дадат резултат само и единствено, ако всички сме дисциплинирани и спазваме разпоредбите на здравните власти. "Ще сме безкомпромисни по отношение на нарушенията. Целта ни е в последствие да се постигнат нива, които да позволят мерките да бъдат смекчени", е добавила Николова.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски е докладвал, че от 13 март т. г. до вчерашна дата във връзка с осъществяването на контрола за изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването, образуваните досъдебни производства са 3180, се посочва още в съобщението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща