Премиерът: Без допълнително затягане на мерките през юли и август в името на туризма

Бойко Борисов откри обходния път на Поморие и инспектира пречиствателната станция в Приморско и Китен

Икономика / България
3E news
487
article picture alt description

Противоепидемичните мерки няма да бъдат допълнително затягани през юли и август. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти при откриването на четирилентовото трасе до Слънчев бряг.  По думите му ще се разчита на съзнанието на хората, които трябва да спазват изискванията за дистанция и дезинфекция.

Като затворим баровете, тези чартъри, където идват тука - в Слънчев бряг, какво да ги правим? Или в Поморие!? Значи или казваме, нацията: „Прибирайте се вкъщи“. Но всеки има правото сам да си се прибере вкъщи. Защо трябва да го задължа?! Всеки може днес да отиде, да се прибере вкъщи, да се заключи и да си стои там. Това не е забранено! А защо искате със заповед да го забраним?! Ми, пазете се! Не се скупчвайте, пазете дистанция, дезинфекцирайте! Трябва да живеем! Приемаме, искате да затворим, а защо като беше затворено всеки ден питаха: „кога ще отворите“. Топло е времето, то е лято, затова е хубаво

Борисов коментира темата по повод мнения на членове на оперативния щаб, че баровете на закрито трябва да затворят.

Туристическият сектор настоява те да работят, заяви премиерът.

„Няма да влизам в ченгеджийските номера на Радев. Единствено му завиждам, че успя да направи реформата в съдебната система. Да ти пращат съдиите предварително актовете си и ти да ги одобряваш, това мечтае всеки управляващ, но на нас не ни се е случвало”. Така премиерът Бойко Борисов отговори на обвиненията на президента Румен Радев. Борисов е в Бургас, където инспектира готовия обходен път за Поморие.

В събота президентът Румен Радев отказа да коментира пред журналисти съобщенията си с бизнесмена Пламен Бобоков, но нарече премиера - „диспечер на обществени поръчки”.

В Бургас Борисов отговори на обвиненията за „скандалните обществени поръчки": „Ето ги обществените поръчки”, посочи премиерът новия път. „Това, което ние строим, те не могат да го боядисат", допълни Борисов.

„Да се опита да обединява, а не да разединява нацията. Ние показваме направеното. Българският бизнес не заслужава такова отношение”, коментира още Борисов.

Преди това Борисов инспектира реконструкцията и разширяването на пречиствателната станция за отпадни води и изграждане на довеждаща инфраструктура на територията на Приморско и Китен.

„Огромната пречиствателна станция на общините Китен и Приморско има най-съвременните шведски и италиански системи. Изпълнихме това, което сме обещали - да предоставим най-чистото море“, заяви Борисов.

Премиерът Борисов отбеляза, че вече всички населени места имат най-съвременните пречиствателни станции. „Но ако тези отпадни води отиваха в морето, всички щяха да са тук и да ме питат“, заяви Борисов.

Той посочи, че в условията на пандемия бизнесът трябва да продължи да работи.

„Инвестиционният проект за подобряване на съществуващата система за управление на oтпадъчните води на територията на град Приморско и град Китен се реализира с финансиране по оперативна програма „Околна среда“ на обща стойност 22,27 млн. лева. От тях 16 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ, съфинансирането от Община Приморско е 2 млн. лева, а останалите средства са от държавния бюджет. С изпълнението на проекта ще бъде постигнато подобряване на качеството на живот на населението на територията на гр. Приморско и гр. Китен, преодоляване на здравно-екологичните рискове и предоставянето на качествени екологични услуги на гражданите.

Реконструкцията и разширяването на съществуваща пречиствателна станция ще обслужва над 55 000 жители и гости на Приморско и Китен по време на туристическия сезон. Реализирането на проекта допринася за изпълнението на поетите ангажименти на страната ни за изграждане на обекти, чрез които да бъде увеличен събраният и третираният товар на замърсяване преди заустването на отпадъчните води във водни обекти.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща