Поскъпване на тока за бита на либерализирания пазар прогнозира Антон Иванов

Енергетика / България
3E news
3951
article picture alt description

Токът за бита ще поскъпне след пълната либерализация на пазара. Това каза в интервю за БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. В същото време експертът бе категоричен, че не може „до безкрайност да продължава тази дуалност – хем да имаме свободен пазар, хем да имаме регулирани цени, хем тези регулирани цени да обхващат целия битов сегмент, хем да обхващат и малките фирми“.

Антон Иванов не се ангажира с прогноза за процента на поскъпване на цената на тока, но направи сравнение с Румъния.

"Мога да дам за пример, че в съседна Румъния, където либерализираха пазара за бита, цените са от порядъка на 30% по-високи от тези в България, но не мога да се ангажирам какво изражение може да има това у нас."

Разумният начин е да се даде една плавна крива на нарастване, което да е от порядъка на 5%, но във всички случаи под 10 процента на годишна база, посочи експертът.
"Тогава би могло да се намерят съответните инструменти за междинна компенсация на този ръст, но скокообразно нарастване на цените аз не го виждам като реална алтернатива."

Не може да очакваме при нас цените да бъдат по-ниски от това, което виждаме в съседните европейски страни, коментира Иванов.

"Няма откъде да дойдат тези цени, обективно себестойността на електрическата енергия е значително по-висока от тази, която ние плащаме в бита."

За либерализацията в енергийния сектор се говори от 2016, когато излезе докладът на Световната банка. Процесът трябваше да приключи в петгодишен период, но не е спазен този срок. Прави се заявка за постепенна либерализация, която да приключи вероятно към 2025 година, допълни експертът.

"Прави се заявка за една комбинация между регулиран дял в нашите фактури и един дял, който да е на свободен пазар, което е една сложна комбинация. Първо заявката беше за 30% дял на свободната цена, сега последно се каза: 20 процента", отбеляза още той.

Все още рамката за тази либерализация не е изяснена. Едно такова действие ще е съпроводено с много дълбоки промени в законите, не само на енергетиката, и с уреждане изцяло на статута на уязвимите енергийни потребители, където по думите на Иванов е разковничето.

Потребителите ще имат възможност, ако имат желание да избират от доставчици на свободния пазар, които от своя страна имат желание да предоставят тази услуга, обясни Антон Иванов относно дела от сметката, който ще бъде либерализиран.

„В момента, както изглежда, това просто ще засили позициите на електроразпределителните предприятия, защото те ще бъдат тези, които основно ще доставят както електрическата енергия на регулирани цени, така и електрическата енергия на „свободно договаряни цени“, подчерта той.

При положение, че цените на регулирания пазар са значително по-ниски от тези на свободния пазар, регулираният пазар е форма човек да спести значими разходи и всеки прави своя избор от тази позиция, допълни експертът.

„Не виждам никакъв стимул, освен принудителен  хората да правят избор за свободния пазар", изтъкна Антон Иванов. „Казва ни се, че се прави за наше добро, защото конкуренцията ще ни даде повече възможности, но всички са достатъчно ориентирани, за да разберат, че в крайна сметка ще плащат по-висока сметка."
„Не може до безкрайност да продължава тази дуалност – хем да имаме свободен пазар, хем да имаме регулирани цени, хем тези регулирани цени да обхващат целия битов сегмент, хем да обхващат и малките фирми“, категоричен е експертът.

"Никой обаче не знае кога тази безкрайност трябва да свърши. И затова докато нямаме някаква принудителна санкция, най-вероятно по линия на Европейския съюз, ние ще продължаваме да си говорим, да казваме, че е много сложно, да казваме, че нашият проблем са ниските доходи. Вярно е, че са ниски нашите доходи, но трябва да се отбележи, че миналата година цената на електрическата енергия с големи усилия беше вдигната 2%, а доходите ни са се повишили според статистиката с 10%".
Едно от притесненията на индустрията е, че те носят тежестта на онази част, която е на регулирания пазар, обобщи Антон Иванов.

"И една от тезите, в които има известна доза истина е, че когато всички са на либерализиран пазар, т.е. всички са поставени при еднакви условия, то тогава изкривяванията, които ние сега виждаме на свободния пазар, ще бъдат намалени. В това има доза истина, но когато говорим за цените, те ще бъдат по-високи, отколкото сега на регулиран пазар. Никой не може да каже колко."

Повече по темата на: http://bnr.bg/post/101191704/anton-ivanov-tokat-za-bitovite-klienti-shte-poskapne-na-liberalizirania-pazar

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща