Поправките в ЗЕ се отлагат, ЕК предупреди - ретроактивното действие ще деформира пазара

Енергетика / България
3E news
1392
article picture alt description

Отложиха гледането на спорните поправки в Закона за енергетиката. Поправките трябваше да уредят въпроса с механизма, по който ще се възстановяват надвзетите суми от обществения доставчик "Булгаргаз". Това се налага във връзка с постигнатото предоговаряне на цената на природния газ между „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“ от 5 август 2019 г. Влизането в сила със задна дата обаче породи редица въпроси.

Една от причините за отлагането на комисията е острана реакция на газови компании срещу ретроактивното действие на поправките. Още на заседанието на енергийната комисия по промените в закона в петък, стана ясно, че има писмо от дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, в което се настоява да няма законови текстове за връщане на парите със задна дата за свободния пазар, тъй като това ще го изкриви.

Междувременно последваха възражения и от страна на национално представителните работодателски организации, които поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Поводът е как „Булгаргаз“ ще връща на клиентите си надвзетите суми, след като Според бизнеса в България, се има намерение „да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лв. от индустрията в България. В момент, когато икономиката е поставена на колене, казват работодателите“.

Изменението на закона предвиждаше да се възстановят надплатени пари за природния газ на крайните клиенти - битови потребители на газ и парно, както и на индустриалните клиенти, които са купували горивото на регулирани от КЕВР цени - тоест от 5 август миналата година до 31 март тази година. Казусът се появи за индустрията, която от 1 януари купува природния газ по договори с "Булгаргаз" по свободно договорени цени. Става въпрос за 45 млн. лв., по сметки на работодателите. Премиерът Бойко Борисов обяви, че поправките в Закона за енергетиката се правят в Народното събрание, а не от Теменужка Петкова.  

Председателят на енергийната комисия Валентин Николов обясни, че решението трябва да се намери по най-бързия начин.  То трябва да развърже казуса за възстановяване на надплатени суми както за купения от бизнеса газ от 1 януари, така и за цените на газа за балансиране.

Две комисии ще заседават днес – бюджетната и правната. Те ще обсъдят промените в Закона за държавния бюджет за 2020г. и Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща