Повечето страни в ЕС са изложени на риск да не успеят да намалят вредните емисии

Климат / Свят
3E news
576
article picture alt description

Повечето държави-членки са изложени на риск да не спазват своите ангажименти за намаляване на емисиите през 2020 г. или 2030 г., според първия доклад на Европейската комисия за прилагането на Националната директива за ангажименти за намаляване на емисиите (NEC Directive).

Наред с доклада за изпълнение, изпълнителната власт на Европейския съюз също така представи анализ на своите консултанти на Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха (NAPCP) и прогнозите за емисиите на всяка държава-членка.

Държавите-членки трябва да засилят усилията във всички сектори

NAPCP е основният инструмент за управление, чрез който държавите-членки на ЕС трябва да гарантират изпълнението на ангажиментите за намаляване на емисиите за 2020-2029 и 2030 г. нататък.

Държавите-членки трябва да засилят усилията във всички сектори, за да гарантират, че техните граждани могат да дишат чист въздух, предотвратявайки респираторните заболявания и преждевременната смърт, причинена от дишането на мърсен въздух, съобщи Комисията, цитирана от balkangreenenergynews.

Докладът демонстрира необходимостта от допълнителни мерки с цел намаляване на замърсяването на въздуха. Ефективното прилагане на законодателството за чист въздух представлява съществен принос към нулевата амбиция за замърсяване, обявена от Комисията в Европейската Зелена сделка.

Усилията са особено необходими в селското стопанство за намаляване на емисиите на амоняк, което е най-честото и тежко предизвикателство за прилагането в целия ЕС.

Ефективното прилагане на законодателството за чист въздух представлява съществен принос за „нулевата амбиция за замърсяване на околната среда без токсини“, обявена от Комисията в Европейската Зелена сделка и свързаните с нея инициативи.

„В цяла Европа твърде много граждани все още са изложени на риск от въздуха, който дишат. Нуждаем се от по-ефективни мерки за намаляване на замърсяването в многобройните държави-членки и за справяне с емисиите във въздуха в сектори, включително селското стопанство, транспорта и енергетиката. Никога не е имало по-добър момент да направим тези промени: инвестирането в по-чист въздух означава инвестиране в здравето на гражданите, в нашия климат и това е началният старт, от който се нуждае нашата икономика“, заяви еврокомисарят по околната среда, рибарството и океаните Виргиниус Синкевичус.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща