Печалбите доминираха на всички пазари на акции в Западна Европа в сряда

С най-голям дневен ръст завърши германският индекс DAX, а с най-малко повишение затвори испанският IBEX 35

Икономика / България
Георги Вулов
702
article picture alt description

Фондовите индекси на западноевропейските борси предимно нарастваха до обед по време на търговията в сряда, а следобед трендът запази посоката за всички индекси, като се ускори при повечето от тях.

Инвеститорите оценяват коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джеръм Пауъл, който представи своя полугодишен доклад пред банковия комитет на Сената преди ден.

По време на речта си Пауъл заяви, че регулаторът ще поддържа меката си парична политика, докато американската икономика не се възстанови напълно от последиците от здравната криза, причинена от пандемията на коронавируса. „Все още сме далеч от целите си по отношение на заетостта и инфлацията“, каза Пауъл. В тази връзка, според него, Фед ще продължи да подкрепя икономиката, поддържайки основната лихва близо до нула и продължавайки мащабната си програма за обратно изкупуване на облигации, докато „бъде постигнат значителен напредък“, което може да отнеме „известно време“. Пауъл отбеляза, че постоянният напредък по отношение на ваксинациите срещу коронавируса, както и предстоящите фискални стимули, подобриха перспективите за икономиката на САЩ.

Германската икономика е нараснала с 0.3 на сто в края на кризисната 2020-а година. Това сочат публикуваните днес ревизирани данни на Федералната статистическа служба (Destatis), цитирани от ДПА. Предишната предварителна оценка за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в Европа беше за ръст с 0.1 на сто през четвъртото тримесечие на миналата година.

Агенцията съобщи и друга добра новина - за бюджетния дефицит на Германия за 2020 година, макар че пандемията продължава да изпразва хазната. Заемите, взети от правителството миналата година, са на стойност 139.6 милиарда евро (169.7 милиарда долара), а не както бе пресметнато преди – 158.2 милиарда евро. Това е първият бюджетен дефицит за Германия от 2011 година и вторият по големина от обединението на Германия след рекорда от 1995 година, припомня ДПА.

Потребителските цени в еврозоната през януари 2021 г. са се увеличили с 0.9% на годишна база, показват окончателните данни на Статистическата служба на ЕС „Евростат“. Инфлацията е най-висока от февруари 2020 г. В сравнение с декември потребителските цени в региона са нараснали с 0.2%. Динамиката на потребителските цени както в годишно, така и в месечно изражение съвпадна с прогнозите на анализаторите.

До обед общият европейски индекс на 600-те най-големи компании в Европа STOXX 600 се повиши с 0.36%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голям ръст беше германския DAX (+0.63%), следван от испанския IBEX 35 (+0.57%), френския САС 40 (+0.18%) и италианския FTSE MIB (+0.07%). Само британският FTSE 100 се понижи с 0.11%.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши германският индекс DAX, а с най-малко повишение затвори испанският IBEX 35.

Акциите на Lloyds Banking Group поскъпнаха с 2.2%, но следобед запона спад на цента, но при затваряне ръстът се запази, макар и минимално с 0.014%. Британската банка е намалила печалбата си преди данъци през четвъртото тримесечие на 2020 г. почти наполовина, но показателят е по-добър от прогнозите на анализаторите. Освен това, Llloyds обяви, че възобновява изплащането на дивиденти.

Цената на книжата на Reckitt Benckiser Group се повиши с 0.3% до обед, но затвориха с понижение от 1.47%. Британската компания отчете най-силния годишен ръст на продажбите в историята на фона на голямото търсене на дезинфектанти Dettol и Lysol зади пандемията COVID-19. В допълнение, Reckitt заяви в сряда, че се е съгласила да продаде марката козметика за грижа за краката Scholl на частната инвестиционна компания Yellow Wood Partners и да придобие марката Biofreeze от Performance Health, която е собственост на Madison Dearborn Partners.

Капитализацията на Telecom Italia се увеличи с 9.16% и акциите на компанията се изкачиха на върха на STOXX 600. Италианският телекомуникационен оператор отчете ръст на печалбата през четвъртото тримесечие на 2020 г., въпреки спадащите приходи, и потвърди, че ще раздаде дивидент на инвеститорите си, като сумата съвпада с прогнозната.

Сред печелившите бяха книжата на компанията оператор на лондонското летище "Хийтроу" Heathrow Finance Plc, която обяви годишна загуба от 2 милиарда лири (2.8 милиарда долара), след като по време на пандемията броят на пътниците му се срина до равнища, невиждани от 70-те години на миналия век, предаде Ройтерс. Въпреки това, след новината цената на акциите на аеропорта се повишиха с 0.37%. Компанията-оператор призова правителството да съгласува общ международен стандард за пътуванията, за да може трафикът да се възобнови през лятото, както и да осигури данъчни облекчения за летищата, за да им помогне да излязат от кризата.

Френският гигант в хотелиерството Accor съобщи, че е на чиста загуба от 2 милиарда евро, а бизнес активността му се е свила с 60 на сто заради санитарната криза. Тя е причината хотелите на Accor или въобще да затворят, или да работят на забавени обороти. След тази новина, обаче, цената на акциите на Accor се повишиха с 2.72%, заради прогнозата, че през втората половина на годината, когато ще отпаднат всички ограничения и пътуващите ще се активизират.

Шестата в света хотелиерска група, която притежава марките Ibis, Sofitel, Novotel, Mercure и Pullman е намалила оборота си до 1.61 милиарда евро и е изгубила 1.98 милиард евро в сравнение с предварителните оценки на компанията за финансови данни Factset и на агенция Bloomberg, които предвиждаха съответно 1.85 и 1.26 милиарда евро загуби. Този безпрецедентен спад се обяснява с общото силно влошаване на условията за бизнес заради мерките, взети в усилията да се овладее разпространението на новия коронавирус.

Акциите на Puma поевтиняха с 2.07%, въпреки че германският производител на спортни стоки увеличи печалбата и приходите си през четвъртото тримесечие на 2020 г. и прогнозира по-добри финансови резултати през 2021 г., макар че карантинните ограничения да продължават негативно въздействие върху приходите на компанията.

Пазарната стойност на Telefonica Deutschland Holding също се понижи с 3.11%. Германското дъщерно дружество на испанския мобилен оператор Telefonica отчита печалба през четвъртото тримесечие на 2020 г. и ръст на приходите на годишна база.

На дъното на STOXX 600 слязоха книжата на Metro Bank, които поевтиняха с 9.94%. Британската банка отчете значително увеличение на загубите преди данъци през 2020 г. и прогнозира съществен спад на приходите по заеми във връзка с пандемията на коронавируса.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща