Петролът поевтинява и завършва седмицата със спад

Енергетика / Свят
3E news
321
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в петък вечерта поевтиняват и то съществено. Така ще завършат седмицата със спад, сочат данните от търговията.

Фючърсите за месец март за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към момента на публикуване на информацията са на ниво от 55,11 долара за барел като се понижават с 1,31 долара или с 2,32 % от цената при затварянето на предишната сесия.

Февруарските фючърси за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се котират при цена от 52,31 долара за барел като намаляват с 1,26 долара или с 2,35 процента спрямо цената при затварянето на предишната сесия.

Въпреки понижението сорт WTI може да отбележи ръст за десета поредна седмица, докато при Brent може да се формира незначителен спад, отбелязват наблюдателите на пазара.

Анализаторите отбелязват, че както средносрочните, така и дългосрочните фактори остават благоприятни за пазара на петрол. Влошаване обаче може да има при засилване на ограничителните мерки. Ситуацията с разпространението на коронавируса продължава да остава тревожна в целия свят. Пазарите наблюдават с изключително внимание ситуацията в Китай, където за последния ден са били отчетени 144 нови случая на заразяване с COVID-19, по данни на Държавната комисия по здравеопазване на страната. Това е най-високият дневен ръст от 10 месеца насам, според The Strait Times, а не са малко и пациентите в болници. По-рано през тази седмица в някои региони бяха върнати ограничителните мерки.

Пзарите следят и ситуацията в САЩ, където новоизбраният президент Джо Байдън, който само след дни ще влезе в Белия дом представи нов  план за подкрепа на икономиката в размер от 1,9 трлн. долара, който включва и преки плащания на населението, надбавки за безработица, повишаване на минималното почасово заплащане за работа.

ОПЕК от своя страна повиши слабо оценката си за търсенето на петрол през 2020 г. Преди се смяташе, че търсенето ще се понижи с 9,77 млн. барела на ден, а според новата прогноза спадът се очаква да е с  9,75 млн. барела – до 90,01 млн. барела на ден. Прогнозата за темпа на ръст през 2021 г. остава непроменена и е от порядъка на 5,9 млн. барела на ден – до 95,91 млн. барела на ден.  

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща