Петролът завършва седмицата с ръст, Brent за пръв път от септември прехвърли 65 долара за барел

Енергетика / Свят
3E news
339
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в петък започнаха уверено да растат, достигайки максималните нива за последните три месеца, което в частност се дължи на позитивните новини, свързани с търговска сделка между САЩ и Китай.

Стойността на февруарския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures завърши търговията на ниво от 65,09 долара за барел или при ръст от 1,39 % (0,89 долара) над цената при затварянето на предишната сесия. Цената на Brent за пръв път от 23 септември надвишава нивото от 65 долара за барел. В понеделник Brent тръгна от цена от порядъка на 64,10 долара за барел.

Фючърсът за януари за петрола сорт WTI на NYMEX поскъпна с 0,74 долара или 1,25 % - до 59,92 долара за барел. WTI също се повишава до най-високото ниво от средата на септември. В първия ден на тази седмица WTI тръгна от ниво от порядъка на 58,85 долара за барел.

В петък стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил т.нар. първи етап от търговската сделка с Китай, което дава възможност за предотвратяване на въвеждането на нови мита върху китайски стоки за САЩ на 15 декември на стойност около 160 млрд. долара.  Всъщност това остава водеща фактор за пазара.

IEA от своя страна съобщи, че въпреки сделката ОПЕК+, на петролния пазар все още има излишък от порядъка на 0,7 млн.барела на ден.

Освен това акциите на Saudi Aramco през първите дни на търговията скочиха, като за определено време достигнаха целта на кралството за 2 трилиона долара. Инвеститорите продължават да следят с повишено внимание и новините около шистовия добив в САЩ.

Оповестената цел на ЕС за климата през 2050 г. за нулеви емисии, което ще изисква инвестиции в енергийния преход от 100 млрд. евро също дава своето отражение върху петролния пазар.  

В центъра на вниманието на инвеститорите са и резултатите от изборите във Великобритания. Според тях повечето от местата в парламента са спечелени от Консервативната партия, коте намалява несигурността по отношение на перспективите за излизането на страната от ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща