Петкова: Договорът между БЕХ и ЕИБ за финансиране на интерконектора с Гърция ще бъде подписан на 10 октомври

Енергетика / България
3E news
1531
article picture alt description

Договорът с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на стойност 110 млн. евро за финансиране на интерконектора с Гърция (IGB) ще бъде подписан на 10 октомври. Тогава на посещение в страната ни ще е и гръцкият министър на околната среда и енергетиката. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Знаете, че имаше много въпроси по отношение на финансирането. През август всичко приключи успешно. На 10 октомври очакваме и гръцкия министър на околната среда и енергетиката да е тук в България и да подпишем договора за финансиране между БЕХ и ЕИБ и съответно между БЕХ и Ай Си Джи Би“ (ICGB), каза министърът.  Петкова изрази очакване, че и другите два договора – за изпълнител и за тръбите ще бъдат подписани пак тогава.

Припомняме, че в края на август тази година Министерски съвет одобри проекта за гаранционно споразумение  между Република България и ЕИБ и упълномощи министъра на финансите да го подпише.


Прогнозните инвестиционни разходи по проекта за изграждане на междусистемна връзка Гърция-България възлизат на 240 млн. евро без ДДС. Средствата се  осигуряват чрез безвъзмездно финансиране от Европейската енергийна програма за възстановяване и от Оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност“, дългосрочно заемно финансиране, обезпечено с държавна гаранция, както и собствен капитал на акционерите от проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД.

Предложеният заем с държавна гаранция за проекта е в размер до 215 млн. лв., период на усвояване 3 години и срок на погасяване 25 години.

Европейската комисия одобри държавна помощ за междусистемната газова връзка между Гърция и България (IGB) със свое решение от 8 ноември 2018 г. Така Европейската комисия постанови, че източниците за финансиране на проекта „Междусистемна газова връзка Гърция- България“ са съвместима държавна помощ съгласно чл. 107, ал. 3 от Договора за функциониране на Европейския съюз. Предоставянето на държавна гаранция по заемните споразумения във връзка с финансирането на интерконектора е предвидено със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г.

Гръцкият регулаторен орган за енергетика (РАЕ) издаде на 27 юни лиценз за независим оператор на газопреносна мрежа (INGS) на ICGB. Той касае гръцката отсечка на газовия интерконектор с Гърция (проект IGB). Лицензът се издава за срок от петдесет (50) години и изтича на 27/06/2069.

Лицензът дава право на „Ай Си Джи Би“ АД да започне изграждането на проекта, включително на газопровода и спомагателните съоръжения и оборудване на територията на Гърция.

Проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД през месец май обяви за успешно приключване процедурата за възлагане на обществената поръчка за проектиране, доставка и строителство на междусистемната газова връзка Гърция – България. Участникът, който в най-голяма степен покрива техническите и финансовите условия на ICGB, е J&P AVAX S.A, който с обща оценка от 83, 8 точки от максимални 100 и обща цена от 144 850 000 евро е определен за изпълнител на обществената поръчка за проектиране, доставка и строителство. Компанията Corinth Pipeworks Industry S.A. пък по-рано бе одобрена като победител в търга за производство и доставката на тръбите за изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция. Първата копка по проекта бе направена също през месец май тази година.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща