Петкова: В нито един момент не е спирала работата по газовите проекти

Според министъра няма нищо лошо в идеята за държавни бензиностанции

Енергетика / България
3E news
837
article picture alt description

В нито един момент работата по газовите проекти (Балкански поток и интерконектора IGB) и АЕЦ „Белене“ не е спирала. Дейностите по изграждането на „Балкански поток“ и интерконектора Гърция-България вървят с пълна сила и  те ще бъдат финализирани в рамките на поетите срокове. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Денят започва“ по БНТ, като обясни, че е имало малко забавяне заради необходимостта от преструктуриране на работните планове заради епидемията covid-19.

Петкова обясни, че благодарение на усилията за газова диверсификация Бъгария ще запази мястото си на газовата карта на Европа. По думите й именно това е било и сред мотивите в преговорите с „Газпром“ за цените на газа.

В този план енергийният министър се ангажира, че  „Булгаргаз“ ще възстанови надвзетите суми за природен газ на топлофикационните дружества и крайните снабдители на природен газ в сроковете, определени с промените в енергийния закон. До средата на юни се очаква това да направят и топлофикационните дружества към крайните клиенти, стана ясно от обяснението на министъра.

Теменужка Петкова в отговор на въпрос на водещия за идеята за държавни бензиностанции заяви, че „това е една добра възможност“ за подобряване на конкуренцията на пазара на горива. В Европа и в нашето законодателство частната и държавната собственост са равнопоставени, припомни министърът, като допълни, че в идеята няма нищо лошо. Това, което може да обещаем е, че едно такова дружество ще се държи пазарно, ще е с реални цени, ще се държи пазарно, каза Петкова. Както обясни цените ще са пазарни, тоест, когато пазара дава сигнал за по-ниска цена ще реагира бързо. Смисълът е да има повече конкуренция, каза Петкова. В отговор на коментара на БСП, че пак се прави хранилка за някои, Петкова припомни, че „преди искаха да се одържавят ЕРП-та“ и в този смисъл определи поведението им като „странно“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща