Пет големи банки ще продават първите социални облигации на ЕС

Това са британската Barclays, френската BNP Paribas, германската Deutsche Bank, японската Nomura и италианската УниКредит

Икономика / България
3E news
615
article picture alt description

Европейският съюз е наел вчера обединение от банки за продажбата на първите облигации, които ще финансират схемата за заетост SURE, създадена в условията на коронавируса. Това сочи вътрешен документ, видян от Ройтерс, за който съобщи БТА. Продажбите ще се управляват от британската Barclays, френската BNP Paribas, германската Deutsche Bank, японската Nomura и италианската UniCredit.

При първата емисия ЕС ще пусне 10- и 20-годишни "социални" облигации, посочват трима водещи мениджъри.

"Трансакцията ще започне в близко бъдеще, при спазване на пазарните условия", според документа, който офисите за управление на дълг обикновено използват ден преди продажбата.

ЕС ще финансира цялата програма SURE в размер до 100 милиарда евро чрез така наречените социални облигации, съобщи Евроепйската комисия по-рано този месец.

През 2021 година ЕС ще започне да пуска и облигации за набиране на средства за изпълнението на проекта за икономическо възстановяване за 750 милиона евро, според днешна публикация във вестник "Файненшъл таймс".

За нуждите на тези две програми ЕС ще издаде облигации на стойност до 200 милиарда евро само през следващата година и в крайна сметка ще се превърне в един от най-големите емитенти на ценни книжа в еврозоната. Преди него се нареждат Италия, Франция, Германия и Испания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща