Перник в преход: от град на миньори към град на слънчевата енергия

Тридневният фестивал „Заедно за климата“ показа как районът може да се радва на чист въздух

Енергетика / България
3E news
682
article picture alt description

Хиляди перничани и гости на града се включиха в тридневния фестивал „Заедно за климата“, организиран от „Грийнпийс“- България и сдружение „Дишай, Перник“. Каузата събра двете организации, тъй като мръсният въздух и промяната на климата имат едно и също решение. Програмата включваше велошествие, забавления за малки и големи, безплатни посещения на Музея на минното дело, а от сцената на централния площад Иван Шопов и Авигея, Рут Колева и Ицо Хазарта подкрепиха правото на хората да дишат чист въздух. 

Най-важното събитие на фестивала беше представянето на „Визия за чиста енергия на град Перник 2020-2030“ — стратегически документ, който има за цел да се справи с проблемите, при производството на енергия от замърсяващи източници като въглища, дърва и отпадъци, като изгради нова енергийна система за града. „Необходимо е да се стимулира употребата на възобновяеми източници и да се популяризира процесът на енергиен преход. Визията предлага и създаването на местен енергиен съюз — обединение на всички заинтересовани страни за изграждане на капацитет за взаимодействие между публичните органи и гражданското общество в тази сфера.“, коментира Балин Балинов, координатор на кампанията „Енергийни решения“ в „Грийнпийс“ — България. Представянето на Визията за чиста енергия  напълни залата на Двореца на културата в Перник и предизвика нужната дискусия за възможното бъдеще на перничани. Целта е документът да получи широка обществена подкрепа и да бъде внесен в общината, за да се превърне в представителен за желанията на жителите в града.

Припомняме, че половината от всички европейци биха могли да произвеждат собствена електроенергия до 2050 г., стига да получат съответната подкрепа.[1] Така те ще могат да задоволят почти половината от търсенето на електроенергия в ЕС. 
В България, до 2050-а година, 1 от всеки 7 българи би могъл да произвежда електроенергията, която използва, и така да бъдат задоволени 26% от количеството, необходимо за страната. Тази промяна ще се случи и в Перник. Всеки жител на града може да стане част от нея.

Фестивалът „Заедно за климата“ вече начерта план за следващи срещи между жителите на града”, които ще продължат работата по „Визия за чиста енергия на Перник 2020-2030“. Очаква се документът да бъде завършен и внесен в общината до края на тази година. 

„Грийнпийс“ е независима световна кампанийна организация, която работи за промяна на нагласите и поведението на хората, за да защити и опази околната среда и насърчи мира като: предизвика енергийна революция за преодоляване на заплаха номер едно пред планетата ни: климатичните промени; защитава моретата и океаните ни от разточителния и разрушителен риболов, както и създава глобална мрежа от морски резервати; защита на световните древни гори, както и животните, растенията и хората, зависещи от тях; работа по въпроса за разоръжаване и мир чрез преодоляване на причините за конфликта и призоваване за премахване на всички ядрени оръжия; създаване на бъдеще, свободно от токсини с по-безопасни алтернативи на опасните химикали в продуктите и производството; провеждане на кампании за устойчиво развитие на селското стопанство, отхвърляйки генномодифицираните организми, защита на биоразнообразието и насърчаване на социално отговорното земеделие.

“Дишай, Перник” е сдружение на граждани, които са припознали себе си в борбата за по-чист въздух в града. Всеки един от членовете се ангажира за подобряване и опазване на околната среда и по-специално чистотата на атмосферния въздух, формиране на граждански инициативи и контрол по отношение на публичните отговорни институции.


[1] Доклад на CE Delft, публикуван от „Грийнпийс“ за 2016 г., показва, че половината от всички европейци биха могли да произвеждат собствена електроенергия до 2050 г., стига да получат съответната подкрепа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща