Парламентарна комисия не откри нарушения за участието на ББР в увеличения капитал на ПИБ

Държавната банка придоби 28 265 200 акции с номинал от 5 лева, което възлиза на 141 326 000 лева

Икономика / България
Георги Вулов
514
article picture alt description

Създадената през юли 2020 година Временна парламетарна комисия по повод придобиването от Българската банка за развитие (ББР) на 28 265 200 акции от капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) представи в парламента своя доклад, който бе приет от мнозинството. Предложението на БСП докладът да бъде изпратен в прокуратурата не беше прието.

Задачата на комисията беше да изясни и анализира фактите и всички преки и косвени ефекти от операцията със значим публичен ресурс. От подробния доклад става ясно, че няма нарушаване на българското законодателство от страна на ББР и участието на държавната банка като акционер на частната кредитна институция не представлява и държавна помощ, което е записано в съвместен анализ на Министерство на финансите и Генерална дирекция "Конкуренция" към Европейската комисия на приложимите европейски и национални правила. В извод в доклада се посочва, че сделката е законна и е проведена под наблюдението на БНБ и ЕЦБ, които потвърджават, че сделката е пазарна, а рейтинговата агенция FITCH посочва сделката като фактор за по-високия кредитен рейтинг на страната.

Затова и комисията (двама от нейните членове – депутатите от БСП Иван Иванов и Румен Гечев, са подписали решението и доклада с особено мнение) предлага доклада да бъде приет на Народното събрание.

В подробния доклад са представени фактите и обстоятелствата по придобиване на акциите и ролята на отделните институции. Подробно е разгледан и въпросът за определяне на емисионната стойност на една акция, а накрая са направени съответните изводи за преките и косвени ефекти от тази операция.

От предоставената от Комисията за финансов надзор (КФН) информация става ясно, че емисионната цена зависи от пет основни фактора: ценови нива на инвеститорския интерес; пазарната цена на акциите; максималния ефект от увеличаване на капитала за емитента; интересите на съществуващите акционери и балансовата стойност на акциите. Последните два фактора имат най-голяма тежест за определяне на цената - инвеститорският интерес и пазарната цена на акциите, с оглед да бъде постигнат максималния ефект от увеличението на капитала.

Според информацията на КФН, при наличие на достатъчно инвеститорски интерес, който да позволи реализиране на емисията в пълен размер или при близки по общ обем на заявките ценови нива, изборът между които не би бил от съществено значение за резултата от предлагането, Управителният съвет на банката, с одобрението на Надзорния съвет, ще избере такава емисионна стойност, която най-малко да засегне участието на текущите акционери в капитала на Банката и балансовата стойност на акция. Тоест, при еднакво или близко изпълнение на предходните условия, Емитентът ще се стреми да постигне възможно най-малко разводняване на балансовата стойност на акция и на участието в капитала за съществуващите акционери.

Останалите посочени от КФН фактора имат по-малка тежест при определяне на окончателната емисионна стойност.

Освен това, крайната емисионна стойност е определена при използване на средната стойност на двата метода - пазарната цена на акциите и цената, определена на база коефициенти на банки аналози, която бе 5.93 лв. С цел да се привлече по-широк интерес към емисията, получената цена от 5.93 лв. за акция допълнително е редуцирана с отстъпка около 15% и в резултат е получена емисионна стойност от 5 лв. за акция, пише още в доклада. Реално ББР закупи 28 265 200 акции на ПИБ с номинал от 5 лева, което възлиза на 141 326 000 лева.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща