Парите на мигрантите към близките в родината им ще намалеят до 470 млрд. долара през 2021 година

Прогнозата е на авторите на новия доклад на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН (UN DESA)

Икономика / България
3E news
667
article picture alt description

Обемът на паричните преводи, които мигрантите изпращат на семействата и близките си в страни със средни и ниски доходи, през 2021 г. може да намалее до 470 млрд. долара. За сравнение, през 2019 г. сумата достига 548 млрд. долара. Това прогнозират авторите на новия доклад на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН (UN DESA)*, според които паричните преводи от чужбина играят важна роля в икономиките на много развиващи се страни.

В доклада също така се посочва, че около две трети от международните мигранти живеят само в 20 държави, предимно в страни с високи доходи.

На първо място все още са САЩ: където през 2020 г. има 51 милиона мигранти. На второ място е Германия, а първата петорка се допълва от Саудитска Арабия, Русия и Великобритания.

Нарастването на международната миграция се забави на фона на пандемията COVID-19. През 2020 г. броят на хората, живеещи извън страните на раждане, е достигнал 281 милиона души. Това са 2 милиона души, или с 27% по-малко от прогнозите, пише още в доклада на UN DESA.

За сравнение, преди 20 години в света е имало 173 милиона международни мигранти, а преди 10 години те са били 221 милиона. Така през последното десетилетие миграционните потоци нарастват с ускорени темпове.

"Данните от доклада потвърждават, че миграцията е неразделна част от днешния глобализиран свят. Също така показва, че пандемията COVID-19 е повлияла отрицателно на живота на милиони мигранти и техните семейства и е подкопала напредъка към постигане на целите за устойчиво развитие", казва ръководителят на екипа, разработил доклада, Лю Зенмин, цитирани от разпростанено до мдиите съобщение на Информационния център на ООН.

* Департаментът по икономически и социални въпроси на ООН (UN DESA) e служба при Секретариата на ООН, създадена през 1997 година, която отговаря за изпълнението на решенията на Обединените нации, както и за обслужване на органи на Общото събрание и Икономическия и социален съвет на ООН.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща