Пазарите на акции отново с преобладаващи печалби в сряда

С най-голям дневен ръст завърши италианският индекс FTSE MIB, а единствен с понижение затвори британският основен измерител FTSE 100

Икономика / България
Георги Вулов
517
article picture alt description

Трендът на пазара на акции в Западна Европа в сряда се повтаря като във вторник – започва на печалба, по обед слиза за около час и половина в червената зона и затваря с повишение на повечето основни индекси. За днес изключението е британският измерител на „сините чипове“ FTSE 100.

Инвеститорите наблюдават с повишено внимание епидемиологичната ситуация в региона, където властите се опитват да ускорят ваксинирането. Междувременно социалните и икономическите ограничения заради пандемията беше удължено в Холандия с три седмици. Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна предположи, че режимът на изолация, действащ в Германия във връзка с трудната ситуация заради пандемията, може да бъде удължен с още осем до десет седмици. Подобни намерения изказаха и премиерите на Италия и Франция.

Последните данни на Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор показват, че общо заразените с COVID-19 в света към 12:30 по Гринуич са 91 455 004 души, от които починалите са 1 962 623, а излекуваните са 58 292 727. В Европа заразените са 26 474 979, починалите са 601 329, а излекуваните са 12 260 073. Най-трагично е положението в САЩ, където е отчетен антирекорд – за последното денонощие са починали 4327, докато предишния антирекорд от 7 януари беше за 4194 починали от COVID-19. В САЩ, които са с около 330 милиона жители, към 22.8 милиона души са заразените с коронавируса, а над 380 000 от тях са починали. В абсолютно изражение, това е повече, отколкото във всяка друга държава.

Анализаторите на Goldman Sachs очакват британският основен измерител FTSE 100 и германският DAX да изпреварят други европейски индекси през 2021 г., съобщи CNBC.

Икономистите на банката прогнозират, че икономиката на еврозоната ще се свие през първото тримесечие на тази година с 0.1% на фона на разпространението на нов щам на коронавируса и удължаването на карантинните мерки. В същото време британската икономика ще спадне с 1.5%. Въпреки това, стратегическият анализатор за европейските пазара на Goldman Sachs Шарън Бел отбеляза пред „Ройтерс“, че около 80% от продажбите на компаниите, в състава на FTSE 100, се извършват извън Обединеното кралство. Goldman Sachs очаква глобалното икономическо възстановяване през 2021 г. да бъде благоприятно за британския индекс.

Бел също така подчерта, че FTSE 100 е "сравнително евтин“ в сравнение с S&P 500, а в сравнение с европейските пазари, той е силно зависим от сектори, които не са популярни през последните години, включително финансовия и стоковия. DAX също е сравнително евтин в сравнение с останалата част на Европа, добави тя.

За много икономисти решаваща за възходящия тренд на пазара е потвърдената от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард прогноза, че все още се очаква еврозоната да се възстанови тази година, ако ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса бъдат отменени до края на март, а ваксинирането стане масово за европейците. През декември ЕЦБ публикува прогноза за растеж от 3.9% на икономиката на еврозоната, основаваща се на предположение за постепенен край на пандемията.

Новото увеличаване на случаите на COVID-19 и все по-широко разпространените ограничения върху придвижването и активността в редица страни, включително Германия и Франция, както и бавното разпространяване на ваксините вече поставят под въпрос тази прогноза, едва две седмици след началото на 2021 година, посочват някои анкетирани от „Ройтерс“ анализатори.

До обед общият европейски индекс STOXX 600 нарасна с 0.24%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-висок ръст беше отчетен при испанския бенмарк IBEX 35 (+0.46%), следван от френския САС 40 (+0.41%), италианския FTSE MIB (+0.24%), германския DAX (+0.17%) и британския FTSE 100 (+0.13%). Въпреки обрата за кратко по обед, възходящият тренд се запази и в края на търговията в сряда за повечето основни измерители.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши италианският индекс FTSE MIB, а единствен с понижение затвори британският основен измерител FTSE 100.

Акциите на Telefonica скочиха в сряда с 9.67%, след като испанската телекомуникационна компания сообщи, че нейната дъщерна компания Telxius Telecom продава своето подразделение за телекомуникационни кули в Европа и Латинска Америка на American Tower Corp. за 7.7 милиарда евро (9.4 млрд.долара). В съвместно комюнике двете компания обявиха, че American Towers ще остане партньор на Telefonica в стратегически проекти в Бразилия, Аржентина и Колумбия. "След тази страхотна операция ще продължим да се фокусираме върху нашите най-амбициозни цели: интеграцията с британския доставчик на услуги O2 и Virgin Media в Обединеното кралство, закупуването на Oi mobile в Бразилия и намаляването на дълга“, заявява главният изпълнителен директор на Telefonica Хосе Мария Алварес-Оалете.

Пазарната стойност на ASOS се увеличи с 2.0%, след като британският онлайн търговецът на дрехи и обувки през септември-декември 2020 г. увеличи приходите си до 1.36 милиарда лири (1.86 млрд. долара), спрямо 1.1 милиарда паунда година по-рано. Окончателните данни се разминаха с прогнозата на компанията за по-малко приходи, което я накара да промени прогнозата си за печалба преди данъци за фискалната година.

Цената на акциите на Carrefour се повишиха с 13,42% се изкачиха на върха на STOXX 600, след като компанията потвърди, че с канадския търговец на дребно Alimentation Couche-Tard са започнали предварителни разговори за сриване.

Пазарната стойност на Persimmon спадна с 2.3%. Британската строителна компания през 2020 г. намали приходите с 9% - до 3.33 млрд. паунда. В същото време Permisson отбеляза силно търсене на недвижими имоти през втората половина на годината, което най-вероятно ще се отрази и на цената на акциите за периода.

В дъното на европейския индекс на сините чипове STOXX 600 слязоха акциите на ProSiebenSat.1, които се понижиха с 5.91%, след като частната инвестиционна компания KKR се опита да продаде част от дела си в германската медийна компания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща