Пазарите на акции в Западна Европа на дневна загуба и седмична печалба

С най-голям дневен спад завърши германският индекс DAX, а с най-слабо понижение затвори британският FTSE 100

Икономика / България
Георги Вулов
746
article picture alt description

Индексите на борсите в Западна Европа стартира с понижение и завършиха на червена територия, след подновения ръст на доходността по американските държавни облигации. Седмичната равносметка е положителна, всички основни измерители отчитат ръст между 0.63% и 2.27 на сто.

Доходността на 10-годишните държавни дългови книжа отново се повиши над 1.5% след коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл на конференция, организирана от The Wall Street Journal.

Пауъл потвърди намерението на американския регулатор да поддържа мека парична политика и даде да се разбере, че Фед не планира незабавни действия за ограничаване  растежа на доходността на държавните облигации на САЩ. „Днес все още сме далеч от целта да постигнем максимална заетост, както и среден процент на инфлация от 2%“, каза Пауъл. Той допълни, че Фед възнамерява да поддържа свръхмека парична политика, докато не бъдат изпълнени целите за заетост и инфлация, и ще продължи да изкупува активи, докато не бъде постигнат "значителен по-нататъшен напредък" в икономиката.

Статистиката

публикувани в петък, показват по-силен от очакваното ръст на индустриалните поръчки в Германия през януари. Обемът на поръчките за индустриални предприятия в най-голямата европейска икономика през януари се е увеличил с 1.4% в сравнение с предходния месец, съобщи Министерството на икономиката на страната. Анализаторите прогнозираха по-малък ръст от 0.7%, според Trading Economics. От ревизираните данни става ясно, че през декември 2020 г. поръчките на индустриалните предприятия в Германия са намалели с 2.2% на месечна база, а не с 1.9%, както беше съобщено по-рано.

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че най-голямата европейска икономика ще се нуждае от допълнителен бюджет за 2021 г., за да финансира допълнителни разходи, свързани с пандемията на коронавируса.

Ваксините

Пазарните участници следят с подчертан интерес и казуса със спрените за износ ваксини за Австралия на AstraZemeсa от италианското правителство, което спазвало нови правила за регулиране на доставките на ваксини извън блока, посочи британския вестник Financial Times. Блокирани са били 250 хил. дози от ваксината, а Рим е уведомил Брюксел за това. Комисията е имала правомощието да възрази срещу италианското решение и не го е направила, казват служители пред британското издание. Този ход заплашва да задълбочи глобалното напрежение във връзка с доставките на ваксини, след като някои страни от ЕС възразиха срещу въвеждането на режима на износ.

По силата на системата за контрол, обявена от Европейската комисия в края на януари, базираните в страните-членки на ЕС производители на ваксини трябва да поискат разрешение от националното правителство, където се произвежда тяхната ваксина срещу Covid-19, преди да я изнесат извън ЕС, припомня „Ройтерс“. В случая става въпрос за заводи на AstraZeneca в Нидерландия и Белгия, които са членки на ЕС.

По-късно говорител на Еврокомисията обяви, че ЕС изнася ваксини към 30 държави, сред които Австралия, Аржентина, Чили, Перу, Канада, Япония, Кувейт, Мексико, Южна Корея, Великобритания и САЩ. Той уточни, че след въвеждането в края на януари на ограничения за износа са били издадени 174 разрешения. Вчерашният случай, при който по искане на Италия бе спрян износ на пратка от 250 000 дози ваксина на AstraZeneca, остава единичен, посочи говорителят, цитиран от „Ройтерс“. По неговите думи, други държави от ЕС също са изразили готовност да предприемат подобна стъпка, но официално искане все още не е подавано до комисията.

Говорителят добави, че ЕК се е свързала с австралийските власти, за да обясни какво е наложило задържането на пратката. В заключение говорителят каза, че решението Рим е подкрепено от ЕК заради това, че посоченият производител още не е изпълнил задълженията си по договора за доставка на ваксини в ЕС.

Пазарите

До обед общият европейски индекс STOXX 600, в който са включени най-големите компании в региона, спадна с 0.72%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голямо понижение беше германския DAX (-1.02%), следван от френския САС 40 (-0.91%), испанския IBEX 35 (-0.77%), британския FTSE 100 (-0.53%) и италианския FTSE MIB (-0.27%). Следобед трендът се запази низходящ.

Източник MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши германският индекс DAX, а с най-слабо понижение затвори британският FTSE 100.

Акциите на Лондонската фондова борса Group Plc (LSEG) спаднаха с 14.38%, въпреки че операторът на фондовата борса (LSE) обяви, че през 2020 г. е увеличил печалбата преди облагане с 5.2 на сто.

Книжата на Dassault Aviation SA се понижиха с 3.01%. Френският самолетостроителен концерн намали нетната си печалба и приходи през 2020 г. на фона на негативното въздействие на пандемията на коронавируса върху авиационната индустрия.

Сред губещите бяха и акциите на германската MTU Aero Engines, които спаднаха с 6.17%.

Имаше и няколко големи банки, които бяха във фокуса на внимание на инвеститорите. Акциите AIB Group PLC загубиха 1.46%. Ирландската банкова група съобщи, че е на загуба преди облагане с данъци през 2020 г. най-вече заради неочаквано високите размера на необслужваните кредити.

Книжата на UBS Group AG спаднаха с 0.66%. Най-голямата банка в Швейцария през 2020 г. отчита нетна печалба от 6.557 млрд. долара или 1.77 долара на акция, според одитирания отчет. В края на януари банката отчете увеличение на нетната печалба през миналата година до 6.629 млрд. долара от 4.304 млрд. долара година по-рано. UBS обясни преразглеждането надолу на показателя чрез увеличаване на отчисленията „за съдебни спорове, регулаторни въпроси и подобни проблеми“.

В същото време акциите на британската банка Standard Chartered се повишиха с 4.61%.

Поскъпнаха и книжата на Stellantis NV 1.60%. Компанията, която възникна след сливането на италианско-американския производител на автомобили Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) и френската PSA Group, обяви, че нейните акционери ще получат до 54.3 милиона акции на френския доставчик на автомобилни компоненти Faurecia SE и до 308 милиона евро.

Седмичната равносметка

показва печалба за всички основни индекси на борсите в Западна Европа. Най-високо се изкачи британският FTSE 100 (+2.27%), следван от френския САС 40 (+1.37%), германския DAX (+1.01%), общоевропейският STOXX 600 (+0.91%), испанския IBEX 35 (+0.75%) и италианския FTSE MIB (+0.63%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща