Пазарите на акции в Европа на печалба в деня на президентската клетва на Джо Байдън

С най-голям дневен ръст завърши италианският индекс FTSE MIB, а с най-малко нарастване затвори испанският IBEX 35

Икономика / България
Георги Вулов
607
article picture alt description

Пазарът на акции в сряда стартира с повишение в очакване на президентската клетва на Джо Байдън и встъпването му в длъжност като 46-ия държавен глава на САЩ. Броени минути преди да затворят основните борси в Западна Европа на печалба Байдън се закле и в речта се след това призова американците към единство, защото Америка в момента е разделена.

Инвеститорите се надяват да получат повече подробности относно предложените от Байдън стимули, но това няма кака да стане преди да затворят борсите, затова реакцията на пазарните участници ще бъде в четвъртък, когато ще е ясно кои първи укази ще подпише в първия си работен ден. Това което пазарите вече калкулираха беше предложеният миналата седмица от Джо Байдън нов пакет от стимули за 1.9 трилиона долара, които наред с подкрепата за икономиката, от парите ще отидат за нова по-висока сума за директни плащания към американците, засегнати от пандемията, за увеличаване на добавките за обезщетения при безработица.

На свой ред Джанет Йелън, бившият председател на Федералния резерв на САЩ (Фед), номинирана от Байдън за поста на министър на финансите, по време на речта си на заседанието на финансовия комитет на Сената във вторник призова законодателите да "действат мащабно", за да предотвратят продължителен икономически спад, и отхвърли опасенията върху нарастващия обем на държавния дълг на САЩ. В същото време Йелен потвърди ангажимента си да поддържа политика пазарът да определя обменния курс на долара и даде да се разбере, че САЩ не търсят по-слаба национална валута, за да получат конкурентни предимства. Тя нарече опитите на някои държави да манипулират изкуствено своята валута неприемливи.

Италианските инвеститори ще следят как ще реагира фондовият пазар в Милано в сряда, след като премиерът Джузепе Конте спечели вот на доверие и в горната камара, Сената на парламента във вторник, след подобно гласуване в долната камара в понеделник. Резултатите от гласуването му позволяват да остане на поста, след като по-малкия партньор „Италия вива“ напусна управляващата коалиция миналата седмица, което предизвика политическа криза.

Статистическите данни, публикувани в сряда, показват по-значително от очакваното ускорение на инфлацията във Великобритания. Потребителските цени в Обединеното кралство се повишиха с 0.6% през декември в сравнение със същия месец на 2019 г., след като се повишиха с 0.3% през ноември. Анализаторите очакваха средно увеличение с 0.5%, съобщава Trading Economics.

Дефлацията в еврозоната през декември остана на 0.3%, а „Евростат“ обяви, че няма да коригира предварителните данни. Това съвпадна с прогнозата на анализаторите, анкетирани от „Райтерс“, които също не очакваха преразглеждане.

Пазарите получиха подкрепа и от лидерите на ЕС, които час преди Майдън да положи клетва  заявиха, че Европа има голям приятел в Белия дом.

До обед общият европейски индекс STOXX 600, в който са включени най-големите компании в Западна Европа, се повиши с 0.55%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-восик ръст беше италианският FTSE MIB (+0.77%), следван от френския САС 40 (+0.61%), германския DAX (+0.61%), британския FTSE 100 (+0.27%) и испанския IBEX 35 (+0.12%). Следобед възходящият тренд се запази и за повечето от националните индекси се ускори.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши италианският индекс FTSE MIB, а с най-малко нарастване затвори испанският IBEX 35.

Цената на акциите на британската издателска къща Pearson поскъпнаха с 8,97%, след като съобщи за ръст на приходите от 4% през четвъртото тримесечие, което се дължи повишените продажби в онлайн образователния сегмент.

Пазарната цена на холандския ASML Holding се повиши с 3.01%. Най-големият производител на чипове в Европа увеличи нетната си печалба и приходите си през четвъртото тримесечие на 2020 г., като и двата показателя изпревариха очакванията на пазарните участници.

Книжата на швейцарската Compagnie Financiere Richemont поскъпнаха с 3.40%. Най-големият производител на бижута в света е увеличил приходите през третото си фискално тримесечие, което обикновено достига пикове в продажбите поради коледните и новогодишните празници, с 0.7%

Акциите на BASF нараснаха с 1.16%. Германския химически концерн, един от най-големите в света, прогнозира увеличение на печалбите преди лихви и данъци и на приходите си през четвъртото тримесечие на 2020 г., според предварителните резултати, публикувани в сряда.

Книжата на International Consolidated Airlines Group (IAG), която е собственик на националните превозвачи на Великобритания British Aiways и на Испания Iberia, се повишиха с 1.38%. Третата по големина авиокомпания в Европа обяви, че ще придобие Air Europa за 500 милиона евро. Като част от сделката, собствеността Iberia Airlines ще купи всички акции на своя конкурент от собственика му Globalia Corporacion Empresarial. Цената на сделката беше намалена от предварително договорените 1 милиард евро, като плащането беше отложено до шест години след приключването на сделката.

Капитализацията на британската Burberry Group нарасна с 3.86%, макар че съпоставимите продажби на един от водещите производители на луксозни стоки в света през третото фискално тримесечие спадат в съответствие с прогнозите на компанията, но повече от очакванията на пазарните участници.

Сред печелившите бяха и акциите на още две британски компании. Книжата на предлагащата технически продукти и услуги Diploma нараснаха с 5.91%, след като отчете скок в приходите, а химическата Johnson Matthey добави 6.54%, след като обяви нов производствен капацитет за компоненти, използвани в производството на зелен водород.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща