Отскок на долара от тригодишния минимум в петък

Изявление на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл ограничи възходящия тренд на щатската валута

Икономика / България
Георги Вулов
609
article picture alt description

Отскок на долара от почти тригодишния минимум в петък, оно възходящият тренд на щатската валута се забави, заради изявление на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл, че лихвените проценти няма да бъдат вдигнати скоро.

Обявените в четвъртък подробности за стимулиращия план от 1.9 трилиона долара на новоизбрания президент Джо Байдън не осигури допълнителна подкрепа за долара, тъй като преди това, основните моменти от плана вече бяха отразени в медиите.

Доларовият индекс ICE, който измерва съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), прибави 0.11%*. ICE нарасна до 90.319 пункта, след като през нощта спадна незначително. В началото на седмицата измерителят нарасна до 90.730 пункта, след като на 6 януари, заради нападението на Капитолия удари дъно от 89.206 пункта от март 2018 година. В същото време перспективата за допълнителни стимули подкрепи американските държавни облигации, като за първи път от март досега доходността на 10-годишни дългови книжа се повиши над 1%.

Въпреки че много анализатори прогнозират, че доларът ще възобнови своя спад, като се аргуменитерат със загубата от 7% през миналата година спрямо основните му конкуренти, като посочват за аргумент, че световната икономика се възстановява от пандемията на коронавируса, което ще върне низходящия тренд на щатската валута.

„Основният сценарий продължава да предвижда значително ускорение на световната икономика, което в миналото се е оказало положително за повечето валути спрямо щатския долар“, каза за „Ройтерс“ валутният анализатор на Westpac Шон Калоу, който, обаче, предупреди: "Но мисля, че може да се постави на съмнение дали щатският долар ще бъде толкова слаб, колкото хората очакват."

В четвъртък вечерта Пауъл заяви в интервю, предавано на живо, че икономиката все още е далеч от това, което Фед иска и не вижда причина да променя изключително гъвкавата си позиция, вкл. и лихвите, "докато заетостта наистина не се възстанови".

Програмата за изкупуване на активи на централната банка винаги оказва натиск върху долара, тъй като увеличава предлагането на валутата, което пък намалява нейната стойност.

След като нарасна в началото на азиатската търговия, доларът се понижи с 0.04% до 103.740 йени спрямо нивата при затваряне на търговията в четвъртък.

Еврото се понижи с 0,29% до 1.2120 щатски долара, продължавайки тридневния си спад.

„Изводът е, че паричната политика на Фед няма да се променя дълго време, което ще запази реалната доходност на дълговите книжа отрицателна и ще подкрепи поскъпването на долара“, пише валутният анализатор на Commonwealth Bank of Australia Ким Манди.

По-рисковият австралийски долар поевтиня с 0.20% до 0.7762 щатски долар, намалявайки с 0.6% печалбата си от предходната сесия.

Китайският юан се покачи плавно с 0.12% до 6.4658 юана за един щатски долар, подкрепен от решението на централната банка на Китай да изтегли малка сума пари от банковата система, като същевременно запази лихвените проценти непроменени. Този ход затвърди очакванията на инвеститорите, че банката постепенно се насочва към затягане на паричната политика, тъй като неочаквано икономическата активност се връща на предпандемичните нива. Континенталният юан стартира азиатската търговия на ниво от 6.4673 юана за един долар.

Биткойнът спадна с около 1% до 38 729 долара, след като се повиши за момент до 40 113 долара през предходната сесия, и е далеч от рекорда си от 42 000 долара.

*Валутните курсове са актуални към 10.30 часа българско време.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща