Отлага се заседанието на парламентарната Комисия по енергетика на 5 април

Енергетика / България
3E news
496
article picture alt description

Отлага се заседанието на парламентарната Комисия по енергетика, предвидено за 5 април. Това сочи справка в сайта на Народното събрание. Заседанието трябваше да се проведе от 11.00 часа на 5 април в зала "Запад" в сградата на парламента на пл. "Народно събрание" 2. Комисията трябваше да гледа на второ четене измененията в Закона за енергетиката, които бяха приети в пленарна зала на 3 април.

През двата почивни дни ще се разисква проблемът с връщането на надвзетите средства от природен газ, заложини в измененията на енергийния закон, заради който работодателските организации поискаха оставката на министъра на енергетиката Теменужка  Петкова. Това тана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в събота.

Припомняме, че предложенията предвиждат “Булгаргаз” да върне надвзетите средства за природен газ за периода от 5 август до 1 април, но само като обществен доставчик. Колкото до връщането на индустриалните предприятия, то това би трябвало да стане чрез анекси към двустранните договори, като ще се изисква обаче доказване, че става въпрос за осигурени доставки на по-скъп руски газ от “Булгаргаз”, но получен от “Газпром експорт” за посочения период. В тази връзка в предложените промени в Закона за енергетиката са разделени и периодите – първият е до края на миналата година, когато дружеството е само обществен доставчик, а вторият от началото на тази година до края на месец март, когато “Булгаргаз” стана и търговец ( след поредните законови изменения, при които бе приета Програмата за освобождаване на газ и по служебен път се получи пердоговоряна не резервирания капацитет от големите предприятия в газохранилището в Чирен).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща