Отварят за кандидатстване 2 процедури за специализирани МСП

Икономика / България
3E news
2305
article picture alt description

Нови 2 процедури за подкрепа на социалните предприятия у нас бяха стартирани днес от държавата. Първата мярка е за „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия“ и ще се изпълнява чрез  Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Целта е да се предостави подкрепа на българските предприятия за повишаване на иновационната дейност в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС). Изпълнението на проектите, подкрепени по процедурата, следва да води до внедряване на продуктова иновация (стока или услуга) или до внедряване на иновация в бизнес процесите, насочена към производство на стоки и предоставяне на услуги.

Срокът за изпълнение на проектите ще бъде с 18 месеца продължителност. Минималният размер на предоставяната подкрепа е 100 хил. лева, а максималният размер е в зависимост от големината на предприятието. При микро и малки предприятия помощта е до 500 хил. лева, за средни предприятия е 750 хил.лв., а за големите компании помощта може да достигне 1 млн. лв.

За участие предприятията трябва да отговарят на няколко изисквания:

-              да са търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите или са еквивалентно лице по смисъла на законодателството на държава-членка на Европейското икономическо пространство;

да имат минимум три приключени финансови години (2017, 2018 и 2019 г.) преди датата на обявяване на процедурата;

Предприятията с регистрация от в селски райони също не могат да участват в процедурата поради възможност от дублиране на финансиране и по други европейски програми.

Приоритет при одобряването ще бъде даван на предприятията от сектори като мехатроника и чисти технологии, ИКТ сектор, здравословен начин на живот и биотхнологии и нови технологии в креативните и рекреативните индустрии.

Междувременно Агенцията за хора с увреждания обяви конкурс за финансиране на проекти насочени към стимулиране на заетостта на хора с трайни увреждания в специализирана работна среда. Участници в конкурса могат да бъдат специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания. Проектите се изготвят съгласно указанията и Методиката за финансиране на целеви проекти на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания по чл. 49 от Закона за хората с увреждания.

Максималният размер на субсидията за проект е 80 000 лв. Крайният срок за подаване на проекти е до  06.07.2020 г.

Посоченият размер на субсидията може да бъде увеличен, съобразно изискванията на програмата. Ще бъдат подкрепяни разнообразни проекти, създаващи възможности за подкрепа на предприятията, в които работят хора с увреждания. Повече подробности по темата можете да намерите на уеб страницата на Агенцията за хората с увреждания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща