ООН предупреждава: климатичните промени са пряка заплаха за обитателите на Земята

Климат / Свят
3E news
578
article picture alt description

Глобалните климатични промени представляват непосредствена заплаха за развитието на десетки страни и за благосъстоянието на цели региони. Предупреждението отправи към членовете на Съвета за сигурност на ООН помощник-генералният секретар на световната организация по политическите въпроси за Европа, Централна Азия, Северна и Южна Америка Мирослав Енча, цитиран в разпространено до медиите съобщението на информационната служба на ООН.

Недостигът на ресурси

„Рекордните температури, безпрецедентното покачване на морското равнище и честите екстремни метеорологични явления рисуват картина на изключително опасно бъдеще за планетата и нейното човешко население“, допълни помощник-генералният секретар на ООН. – Недостигът и конкуренцията за ресурси се изостри рязко, което възобнови старите и стана причина за появата на нови конфликти. Извънредната климатична ситуация е пряка заплаха за обитателите на Земята."

Както подчерта Мирослав Енча, няма пряка връзка между изменението на климата и конфликта, но проблемите с климата изострят съществуващите рискове и създават нови. В същото време последиците от глобалните климатични промени варират в различните региони: социално-икономически нестабилните държави са по-уязвими и не могат да се справят с последиците от изменението на климата. Неслучайно седем от десетте държави, които са най-уязвими и най-слабо подготвени да се справят с изменението на климата, в момента преминават в мироопазващи операции или са домакини на специална политическа мисия на ООН.

Ето и конкретни примери

които посочи Мирослав Енча:

В Тихия океан повишаването на морското равнище нараства от честите екстремни метеорологични явления, което представлява риск за социалната стабилност и успешното човешко развитие в региона.

В Централна Азия недостигът на вода и ограниченият достъп до природни ресурси и енергия подхранват регионалното напрежение. Очаква се промените в климата да принудят повече от 140 милиона души напуснат Африка, Южна Азия и Латинска Америка до 2050 г., което ще има пагубни последици за устойчивото развитие в тези региони.

В Африканския рог и Близкия изток последиците от изменението на климата изострят дългогодишните етнически противоречия и допълнително увеличават риска от въоръжени конфликти. За да смекчи тези и други заплахи, Енча призова за спазване на разпоредбите на Парижкото споразумение за климата, както и редица други мерки, приети на международни форуми.

Три основни препоръки

„За да се справим с изменението на климата, трябва да действаме на няколко фронта“, препоръча помощник-генералният секретар на ООН. „Първо, ние трябва да използваме новите технологии и да разширим анализаторските възможности, така че дългосрочното прогнозиране на климата да се основава на ефективен и надежден анализ.“

На второ място Мирослав Енча препоръчва да се проучва опита на онези, които ежедневно се сблъскват с последиците от изменението на климата и вече са успели да разработят своя собствена стратегия за климатична сигурност. „В тази връзка изразявам своята благодарност на организаторите на днешното заседание на Съвета за сигурност, тъй  като по време на дебата ще бъдат изразени най-различни гледни точки“, каза той.

На трето място помощник-генералният секретар на ООН посочи необходимостта да се засили многостранното международно партньорство на Организацията на обединените нации, държавите-членки на ООН, регионалните и националните организации.

„През последните години постигнахме значителен напредък в разбирането за връзките между изменението на климата и поддържането на мира и сигурността на планетата“, каза Мирослав Енча и допълни: „Въпреки това, климатът продължава да се променя постоянно и каскадният ефект от този процес ще се развива, независимо дали ни харесва или не. В тази среда трябва да сме бдителни и да адаптираме установените подходи към настоящата ситуация", каза в заключение помощник-генералния секретар на ООН.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща