Около 6 лева е поскъпнала потребителската кошница на храните за една година

COVID-19 изигра по-малка роля върху цените на храните в България, отколкото климатичните промени, които наблюдавахме през май и юни, обясни пред Нова телевизия председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
511
article picture alt description

Обобщените данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показват, че около 6 лева е по-скъпа потребителската кошница (от наблюдавани 37 продукта) тази година отколкото миналата по това време. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Комисията Владимир Иванов.

Климатичните промени и цените на храните

По неговите думи, COVID-19 изигра малка роля върху цените на храните в България, въпреки че има влияние от гледна точка на световната логистика, а и на световния пазар. „Като вътрешно взаимодействие върху цените у нас по-съществено влияние оказаха климатичните промени, които наблюдавахме през май и юни“, обобщи председателят на ДКСБТ Владимир Иванов.

Той уточни, че през отминалите два месеца са наблюдавани доста сериозни отклонения на цените, а през последната седмица, когато се наблюдава стабилизиране на времето, се отчита доста сериозен срив на цените. „Най-драстичен е при доматите, където спадът е повече от 1 лев, при това само за една седмица. Ако продължава времето да е стабилно, ще влезем в традиционна тенденция по това време на годината на поевтиняване на плодовете и зеленчуците по стоковите борси и тържищата“, допълни Владимир Иванов.

Той уточни, че заради COVID-19 процесите на понижаване на цените през май и юни са се забавили малко, най-вече поради трудната логистика, поради наложените ограничения заради пандемията. „При основните хранителни продукти почти не наблюдаваме почти никакви вариации и това е вече шести-седми месец абсолютно стабилен пазар“, подчерта председателят на ДКСБТ.

Интересните процеси при цените на храните са били през ноември и декември миналата година, когато е имало възходящи трендове почти при всички храни на световна база, а вече пети-шести месец имаме низходящи трендове.

На уточняващ въпрос

на какво се дължи поскъпването на местните сезонни плодове

Владимир Иванов отговори, че покачването на цените на черешите и ягодите се дължи изцяло на лошия климат, което е лоша новина за потребителите, но добра за производителите. „Към момента цените на черешите са съпоставими с тези отпреди една година, а производителите нямат възражения по отношение на реализацията на продукцията им на пазара“, посочи председателят на ДКСБТ и допълни, че това е климат, природа, което никой не може да предвиди какъв ще бъде.

Завишеният контрол за пестициди в зеленчуците

Относно нитратите при зеленчуците, за които много се говори през миналите два месеца, Владимир Иванов каза, че по-съществен е проблемът с пестицидите, но въведените по-строги мерки срещу хора, които неправомерно използват пестициди, вече дават добри резултати. Той, обаче, призна, че има проблем с пестицидите в сектора, но по-важното е предлаганата стока да е безопасна и заради това са и по-строгите мерки по пазарите и тържищата.

6-7 годишна равносметка

„Ако се върнем назад 6-7 години по отношение на равнището на цените, в момента повтаряме тенденцията от 2013-2014 година. И тогава климатът беше неблагоприятен, и с една нервност сред обществото, затова наблюдаваме почти сходни пазарни взаимодействия“, обясни Владимир Иванов, който подчерта, че в момента се наблюдава и още една нова тенденция да се търси по-качествена продукция, която е и по-скъпа.

„Но има и един парадокс. В момента цената на един по-некачествен домат спада по-бавно, отколкото на качествения, но това се дължи на търсенето – качественият продукт се търси повече от некачествения“, допълни председателят на ДКСБТ. По неговите думи тази тенденция е нормална, особено при зеленчуците, където проявлението е сходно както и през миналите години.

Има една стока, при която цените са значително по-високи спрямо 2013-2014 година, и това е свинското месо, което се дължи на чумата.

Още по темата за цените на храните:

Храните на едро продължават да поевтиняват с 3.05% от 22 до 26 юни

Храните на едро отново поевтиняха от 15 до 19 юни, след като поскъпнаха в предходната седмица

Храните на едро поскъпват в средата на юни след като поевтиняваха шест поредни седмици

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща