ОИСР: Макроикономическото състояние на България е стабилно

Икономика / България
3E news
419
article picture alt description

През изминалата година България значително увеличи усилията си за изпълнение на стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. Това заяви заместник-министърът на икономиката, която  откри структурната мисия на ОИСР с представители на Секретариата на Организацията в София във връзка с извършването на Икономическия преглед на България, на която бяха  обсъдени технически аспекти, възникващи при подготовката на прегледа.

Лилия Иванова посочи, че Икономическият преглед ще даде възможност да се оцени постигнатото от България както по отношение на макроикономическото й развитие, така и в отделните сектори на икономиката и ще свидетелства за това, че страната ни може да изпълни условията и стандартите за членство в ОИСР. Тя подчерта, че  в България има макроикономическа и финансова стабилност, а страната ни е лидер по кредитен рейтинг в региона.

Икономическият преглед на България е един от приоритетите, включени в националния План за действие на  България за периода 2019г.-2020г. във връзка с подготовката й за присъединяване към ОИСР, който беше представен на заседанието на Съвета на ОИСР на 20 септември 2019г. в Париж от министъра на икономиката г-н Емил Караниколов.

На срещата представителите на ОИСР г-жа Емили Синот и г-н Микел Хермансен изтъкнаха, че макроикономическото състояние на страната ни е стабилно, а развитието на пазара на труда е много добро. По време на посещението си в страната ни представителите на Секретариата на ОИСР провеждат срещи с редица министерства, агенции и комисии, БНБ и други банки, БТПП, КНСБ, научни институти и други.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща