Ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди - десетки пъти над нормата

Климат / България
3E news
505
article picture alt description

Късно в петък при извършено контролно пробонабиране  на водите на река Юговска и река Чепеларска, бяха установени наднормени концентрации на цианиди при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди незабавно проверка, съобщи пресслужбата на МОСВ. По този повод тази сутрин на проверка пристигна и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Проверката започна в 9 часа от разклона за Югово на пътя Асеновград-Смолян.

Министърът на околната сред и водите Емил Димитров днес на място провери голямото наднормено замърсяване с цианиди на реките Юговска и Чепеларска. В инспекцията участваха още областният управител на Пловдив Дани Каназирева, представители на МОСВ, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", РИОСВ-Смолян и РЗИ.

Вчера бе установено многократно /20 пъти над нормите/ превишение на концентрациите на цианиди. Министър Димитров каза, че са установени неправомерни действия - направо заустване в реката чрез система от тръби предназначена да прелива от хвостохранилището и директно заустване в реката. Това е недопустимо, категоричен бе Емил Димитров. Замърсяването идва от предприятието "Лъки Инвест" и хвостохранилището. По думите му някои очакват, че държавната администрация не работи от петък до понеделник и че ние няма да реагираме, а в понеделник всичко ще бъде чисто. Той уточни, че още от вчера са затворени шлюзовете, за да не отиде замърсена вода за напояване, предаде БТА.

Няма опасност за питейната вода, предприети са всички действия и са уведомени институциите за спиране подаването на вода към рибарниците и напоителните канали. Взети са проби вчера и днес, каза областният управител Дани Каназирева. Тя е на мнение, че това се прави умишлено. По случая са сезирани полиция и прокуратура.

Срещу предприятието предстои в понеделник да бъдат връчени вече наложените санкции за неуведомяване и заустване без разрешение за замърсяването преди десетина дни. Сега след излизане на резултатите ще преценим какви ще бъдат глобите, каза Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян. По закон максимума е 10 000 лева, но ще се търси обвързване и с размера на екологичната щета. Тя поясни, че в този случай не говорим за инцидент, а за умишлено заустване.
След инспекцията в Областна администрация Пловдив ще бъдат дадени подробности от всички отговорни институции.

Междувременно Басейнова дирекция Източнобеломорски район още снощи са изпратили предупреждение за предприемане на действия съобразно правомощията на общините по поречието на засегнатите реки за предупреждение на населението за замърсяване на водите в река Юговска и река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

Предупреждение е изпратено до ВиК Пловдив и РЗИ Пловдив за необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска, а Напоителни системи следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща