Незначително въздействие на коронавируса върху икономиката на ЕС, очакват експерти

Тяхната оценка зависи от ефективността на мерките за овладяване на огнището на заразата скоро

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
737
article picture alt description

В деня, в който Световната здравна организация (СЗО) постави име на китайския коронавирус, зародил се в края на миналата година, експерти към Европейската комисия обявиха, че очакват незначително влияние на вирусната зараза върху икономиката на 27-те страни-членки.

Коронавирусът си има име

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи в Женева, че официалното име на новия коронавирус ще бъде Covid-19, предадоха световните информационни агенции. Съкращението "co" означава корона, "vi" - вирус, "d" - болест (desease на английски). Числото 19 обозначава годината, когато се е появил вирусът - 2019. По-голямата новина, която съобщи Гебрейесус , беше, че първата ваксина за вируса Covid-19 може да е налична до 18 месеца. Това стана по време двудневна конференция, организирана от СЗО, с участието на около 400 учени от цял свят, която има за цел да ускори разработването на лекарства и ваксини срещу новия коронавирус.

Новият китайски коронавирус ще има само „незначително“ въздействие върху икономиката на Европейския съюз, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на експерти към Европейската комисия в Брюксел. Това се доближава до прогнозата от края на миналата седмица на британската консултантска компания Capital Economics, която очаква над 280 млрд. долара преки икономически загуби през първото тримисечие на 2020 година. Анализаторите на компанията предполагат, че вирусът ще бъде овладян скоро и загубената продукция ще бъде изработена през следващите тримесечия, така че световният БВП да достига нивото до средата на 2021 година, ако не съществуваше заразата от коронавируса.

Вижте още: Първи оценки за загубите от коронавируса за световната икономика

Вирусната епидемия доведе до смъртта на повече от хиляда души в Китай и подкопа икономиката на страната, което затрудни китайските компании, които възобновиха работа на 10 януари след края на продължителните празници за Лунната Нова година в страната.

Първи позитивни очаквания от Народната банка на Китай

Много от тях вече декларираха, че ще им трябват милиарди долари заеми, за да възстановят бързо бизнеса си, а с действията си Народната банка на Китай ги изпревари. В края на миналата седмица централната банка инжектира ликвидност във финансовата система на страната в размер на 1.7 трилиона юана (243.88 милиарда долара), а правителството призова търговските банки да предлагат кредити с лихви под 1.6% на предприятията, които предоставят стоки и услуги, които бяха блокирани. А в неделя се появи и първата успокояваща китайска прогноза.

Негативното влияние на новия коронавирус върху икономиката на страната ще бъде само временно, успокои заместник-управителят на Народната банка на Китай Пан Гуншън, цитиран от "Ройтерс". Той посочи, че централната банка е сигурна в способността си да се справи с негативните ефекти от вируса, както и да подпомогне финансовите пазари.

По неговите думи, Китай обмисля възможни мерки за противодействие, за да смекчи удара от епидемията от коронавируса. "Епидемията ще бъде временна и няма да промени дългосрочното подобрение на китайската икономиката", подчерта Пан Гуншън пред журналисти.

Според сценария, който предвижда ограничаването на икономическия растеж на Китай през тази година с 1 процентен пункт, заради коронавируса, въздействието върху икономиката на 27 държави в рамките на ЕС ще бъде незначително, казаха източници от Съюза, пожелали анонимност, тъй като официалната позиция по въпроса предстои.

Очакванията са огнището на заразата да бъде овладяно скоро

Експертите на Европейската комисия отбелязаха, че всяко забавяне на икономическия растеж на този етап ще остане ограничено за Китай и други азиатски страни, което ще доведе до възможно намаляване на глобалния растеж през тази година с 0.2 процентни пункта. Източниците на „Ройтерс“ от Европейската комисия, обаче, заявиха, че тяхната оценка остава предварителна и зависи от ефективността на мерките за овладяване на огнището на заразата скоро.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, ще публикува в четвъртък своите тримесечни прогнози за икономическия растеж на за 2020 г. и 2021 г. и тогава ще стане ясно какви са очакванията на изпълнителния орган на ЕС за влиянието на вирусната зараза върху икономиката на ЕС.

Федералният резерв на САЩ е готов да действа, ако вирусът засегне икономиката

Федералният резерв на САЩ (Фед-централната банка на САЩ) внимателно следи влиянието на коронавируса върху икономиката, но експертите на Фед няма достатъчни основания за това на този етап, заяви Патрик Харкер, ръководител на Фед във Филаделфия, цитиран от „Ройтерс“.

Според него, основният инструмент на Фед е да намали лихвите с 0.25%, но това няма да донесе облекчение за компаниите, чиито вериги за доставки вече са пострадали от избухването на китайския вирус и мерките за борба с него.

Представителят на централната банка на САЩ отбеляза също , че ако ситуацията се влоши и това засегне значително икономиката на страната, тогава Фед "ще трябва бързо да действа". „Но не мисля, че в момента сме на този етап“, каза Харкер.

Преди това председателят на Фед в Сан Франциско Мери Дейли отбеляза, че вероятно забавянето на растежа на китайската икономика заради коронавируса ще има слаб ефект върху икономиката на САЩ, но Фед внимателно следи ситуацията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща