„Нафтогаз“ ще създаде информационен щаб в случай на прекратяване на транзита от Русия

Енергетика / Свят
3E news
707
article picture alt description

Компанията „Нафтогаз Украйна“ заяви, че в случай на прекратяване на транзита на газ през украинска територия от 1 януари 2020 година тя ще създаде информационен щаб за проследяване и реагиране на ситуацията.

„Готвим се за работа в трудни информационни условия“, цитира в петък агенция УНИАН представител на компанията.

„Надяваме се, че новият оператор на газотранспортната система на Украйна и „Газпром“ ще подпишат договор навреме и януари ще започне спокойно. Но ако това не се случи, трябва да сме готови за бързо и качествено информиране на хората за случващото се“.

В случай на прекратяване на транзита на руски газ през територията на Украйна към компанията „Нафтогаз“ ще заработи информационен щаб, който ще осъществява мониторинг и ще дава информация за текущата ситуация с транспортирания газ и украинските хранилища.

Договорът за доставка и транзит на газ през Украйна между „Газпром“ и „Нафтогаз“ приключва на 31 декември 2019 година. Русия, Украйна и Европейската комисия провеждат консултации за транзита на руски газ за ЕС през украинска територия от 2020 г., въпреки че диалогът се усложнява от съдебните дела между „Газпром“ и „Нафтогаз“.

Москва предлага „пакетно решение“ , което включва мирно споразумение по съдебните дела и преки покупки на газ по намалени тарифи. Като резервен вариант Русия е готова да продължи действащият транзитен договор през 2020 г. Украйна обаче смята за неприемлив отказа от съдебните дела и подписването на краткосрочен договор.  

В петък във Виена представители на „Газпром“ и „Нафтогаз“ ще проведат поредните преговори за сътрудничество в газовия сектор, уточнява от своя страна ТАСС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща