Нарастващо замърсяване с пластмаса след COVID-19: Как търговската политика може да помогне

Темата е обсъдена на конференция на Обединените нации за търговия и развитие

Климат / Свят
3E news
693
article picture alt description

Пандемията доведе до скок на замърсяването от продукти за еднократна употреба като пластмасови маски за лице и бутилки за дезинфекциране на ръце. Ефективните правила за търговия могат да помогнат за ограничаване на разпространението на отпадъците, резултат от коронавирусната инфекция.

Коронавирусните ограничения по целия свят доведоха до значителен - 5%, спад на емисиите на парникови газове, според оценките на UNCTAD, но не всички мерки за овладяване на пандемията са оказали положително въздействие върху околната среда.

Нашите улици, плажове и океан бяха засегнати от приливна вълна от отпадъци COVID-19, включително пластмасови маски за лице, ръкавици, бутилки за дезинфекция на ръцете и опаковки за храни.

„Замърсяването с пластмаса беше една от най-големите заплахи за нашата планета преди избухването на коронавируса“, казва Памела Кокс-Хамилтън, директор за международната търговия на UNCTAD. „Внезапният бум в ежедневната употреба на определени продукти, за да се запазят хората и да се спре болестта, влошава много нещата.“

Глобалните продажби на маски за лице за еднократна употреба са с тенденция към нарастване от приблизително 800 милиона долара през 2019 г. до 166 милиарда долара през 2020 г., според бизнес консултантската фирма Grand View Research.

Но това е само част от историята. Социалното дистанциране също доведе до потоп от продукти, доставяни ежедневно до домовете - завити в множество опаковки, тъй като хората се обръщат към онлайн пазаруване и услуги. Последващите пластмасови отпадъци са огромни.

Например, по време на осемседмичното затваряне в Сингапур, което беше прекратено на 1 юни, 5,7 милиона жители на островния град изхвърлиха допълнително 1,470 тона пластмасови отпадъци само от опаковки и доставка на храна, според проучване, цитирано от Лос Анджелис Таймс.

Търговия с пластмаси, устойчивост и развитие

Историческите данни ни казват, че около 75% от пластмасата вследствие на коронавирусната инфекция вероятно ще се превърнат в отпадъци, затрачвайки нашите депа и плаващи в нашите морета. И разходите са потресаващи.

Отрицателните ефекти на преливане на пластмасови отпадъци в рибарството, туризма и морския транспорт например, възлизат на около 40 милиарда долара всяка година според Програмата на ООН за околната среда.

Ролята на търговската политика се пренебрегва

Пластмасата е съставка на безброй продукти, търгувани в международен план всеки ден - от коли до играчки и домакински уреди. Дори стоки, които не съдържат пластмаса, като ябълки или шоколадови барове, се доставят в милиони тонове пластмасова опаковка всяка година.

„Пластмасовото производство и потребление са глобална система, която има много търговски измерения“, каза г-жа Кокс-Хамилтън.

„Но важната роля, която световните търговски политики биха могли да изиграят в борбата срещу замърсяването с пластмаса, не привлече вниманието, което заслужава“, каза тя, докато представя анализ на UNCTAD на търговията с пластмаси, устойчивост и развитие пред Комитета по търговия и околна среда на Световната търговска организация на 3 юли.

Броят на търговските мерки, в които се споменават пластмасите - като технически регламенти, субсидии, лицензи и забрани - отчетени пред СТО, се увеличава ежегодно с 28% през последното десетилетие, което показва нарастваща загриженост сред членовете на СТО.

„Но начинът, по който страните използват търговската политика за борба с пластмасовото замърсяване е некоординиран, което ограничава ефективността на техните усилия“, каза г-жа Кок-Хамилтън. "Има ограничения за това, което всяка страна може да постигне сама."

Тя каза, че 164 развиващи се и развити икономики, които съставят СТО, имат способността да пишат многостранни търговски правила, които биха могли по-ефективно да се справят с основните въпроси на глобалната икономика на пластмасите.

По-малко замърсяване, повече работни места

Освен регулиране на производството и потреблението на пластмаси, UNCTAD призовава правителствата и бизнеса да идентифицират пластмасови заместители на изкопаемите горива.

Списъкът на нетоксични, биоразградими или лесно рециклируеми материали, които биха могли да заменят пластмасата, включва много добре познати материали, като например стъкло, керамика, естествени влакна, хартия, картон, оризова обвивка, естествен каучук и животински протеини.

Тъй като развиващите се страни са ключови доставчици на много пластмасови заместители, увеличеното глобално търсене може да създаде нови, по-екологични възможности за търговия и инвестиции за тях.

Развиващите се страни доставят например 92% от световната суровина, като основните доставчици са Бангладеш (74%) и Индия (9%). Те също представляват 94% от световния износ на природен каучук през 2019 г., като Тайланд (31,5%), Индонезия (30%) и Кот д'Ивоар (8,5%) са водещи.

Развиващите се страни имат голям дял в световната икономика на пластмаси. Техният дял в световното производство на пластмаси скочи от 43,5% през 2009 г. на 58% през 2018 г. А две от три работни места за производство на пластмаси са на глобалния юг.

„Тъй като много заместители на пластмаси също са трудоемки, промените в производството и моделите на потребление биха могли да създадат нови работни места“, каза г-жа Кокс-Хамилтън.

Още по темата:

Изтегляне:

Trade in plastics, sustainability and development

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща