Над 16 млн. лв. за общините и училищата отпусна днес правителството

Икономика / България
3E news
447
article picture alt description

На днешното си заседание правителството отпусна по бюджетите на общините над 16 милиона лева.  Премиерът Бойко Борисов съобщи решението във видео в профила си във Фейсбук: „За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лв“.

Парите са за дейности по национална програма, насочена към училища с иновативни практики, и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.

„160 училища, така, както поехме ангажимент, за природо-математически науки, иновации, техника да им оборудваме кабинетите, съответно с най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците, след това като ги обучим добре, да излязат на протест“, добави Борисов.

„Важна подкрепа оказваме и на нашите студенти. Отпуснахме до 100 милиона лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии. От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден“.

Борисов съобщи още, че с нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ:

„С 2,4 милиона лева осигуряваме свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика.

Подкрепа от 2 милиона лева получава и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции“.

Отпускат се и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.

„Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка“, обяви премиерът.

Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от Covid-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец.

Правителството заседава днес чрез видеоконферентна връзка, припомня БНР.

Очакваше се министрите да обсъдят доклад за изпълнението на бюджета за първото полугодие на тази година и да одобрят промени в Закона за резерва на въоръжените сили. Предвидено бе и разглеждане на проект на решение за одобряване на финансово разпределение на евросредства от оперативни програми в подкрепа на преодоляване на последиците от кризата с коронавируса. 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща