МС определи организацията и координацията на участието на България в Механизма за възстановяване на ЕС

Икономика / България
3E news
378
article picture alt description

Министерският съвет възложи на заместник министър-председателя и министъра на финансите осъществяването на координацията по въпросите, свързани с Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. Механизмът е ключова програма на Инструмента за възстановяване на ЕС, като с него на държавите членки ще се предоставят безвъзмездна финансова подкрепа и заеми, за да се подпомогнат публичните инвестиции и реформи, предвидени в техните планове за възстановяване и устойчивост, както и за смекчаване на последиците от пандемията от COVID-19. С решението ще се създаде ефективна организация и координация на национално равнище за изпълнението на ангажиментите на страната ни.

За административни звена по въпросите на организацията и координацията на участието на България в Механизма се определят дирекциите „Национален фонд“ и „Икономическа и финансова политика“ в Министерството на финансите.

Дирекция „Икономическа и финансова политика“ изготвя проект на Национален план за възстановяване и устойчивост, наблюдава изпълнението на междинните цели и индикаторите, докладва на шестмесечна основа в рамките на процеса на Европейския семестър за постигнатия напредък по Националния план за възстановяване и устойчивост и извършва анализ на ефекта от изпълнението на проектите върху икономическите показатели.

Дирекция „Национален фонд“ е определена за координиращо звено на национално равнище по Механизма и сред отговорностите й са изготвяне на споразумения с институциите, подготовка на системата за управление и контрол, поддържане на база данни за одобрените за финансиране проекти, бюджетиране на средствата по Механизма, извършване на плащания към бенефициентите, осигуряване на финансово-счетоводна отчетност на получените средства от Европейската комисия.

Ресорните ведомства в рамките на одобрените области на интервенция изготвят и предоставят обобщена информация по отношение на избраните проекти за финансиране по Механизма, включваща изпълнението, напредъка и постигането на заложените индикатори съгласно подписаните споразумения с Министерството на финансите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща