МОСВ: Над 3 т опасни пестициди бяха открити в старозагорско село

Климат / България
3E news
438
article picture alt description

Над 3 тона стари и опасни пестициди бяха открити в безстопанствени сгради на бившето ТКЗС в старозагорското село Яворово. Те ще бъдат транспортирани и унищожени във Франция. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров  и заместник-главният прокурор Десислава Пиронева направиха проверка на място, предаде БНР.

На две места в Старозагорското село Яворово бяха открити опасни пестициди във вече разрушени сгради, каза министър Емил Димитров:

"Където няма покрив, тече дъжд върху тях и те отиват в почвата - това, което бяха притесненията и на Върховна административна прокуратура, която ни възложиха да издирим всички места в България и да преценим най-опасните в какви срокове бихме могли да ги изчистим и да ги изпратим в чужбина за обезвреждане".

Експерти от френска фирма, която ще отговаря за събирането, транспортирането и унищожаването на пестицидите, днес извършиха проби на място.

Те откриха опасни вещества от 80-те години в опасна близост и до водоизточник.

По първоначални данни, старите пестициди са над 3 тона и са събрани от няколко села преди над 30 години.

Славея Стоянова от Дирекция "Управление на отпадъците" в Екоминистерството обясни:

Има пестициди, които съдържат живак, арсен и сяра".

Близо 10 млн. лева са заделени тази година за унищожаването в чужбина на опасни и негодни за употреба препарати за растителна защита.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща