Монетите с номинал от 1 и 2 евроцента в еврозоната може да бъдат извадени от употреба

Икономика / България
3E news
791
article picture alt description

Европейската комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен планира утре да представи нова работна програма, в която има и предложения за изваждане от употреба на дребните монети с номинали от един и два цента (евроцента), съобщава вестник Sueddeutsche Zeitung, позовавайки се на проект на програмата. Инициативата под номер 43 е озаглавена като „Единно предложение за закръгляне“. Текстът съдържа указание от доклада на Европейската комисия от 2018 г., в който се казва, че все повече държави от ЕС преминават на закръглане на цените до 5 цента. Съобщава се, че това може да намали разходите за производството и транспортиране на дребните монети.

Ежегодните допитвания на Европейската комисия до гражданите на ЕС показват, че повечето от тях са за това да не се използват дребни монети, отбелязва изданието. В работната програма има също така и инициативи за криптовалута, която Европейската комисия планира да представи през третото тримесечие на 2020 година.

Тогава се планира да бъде представен и закон за зарядните устройства за мобилните телефони и таблети. В средата на януари представител на ЕК предложи изработване на единно зарядно устройство. Това се предлага, за да може всички смартфони и таблети да могат да се зареждат с кабели с един конектор, като целта е така да се произвежда по-малко боклук.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща