Министър Димов: Няма ТЕЦ-ове, които да горят нерегламентирано отпадъци към този момент

Изгарянето на отпадъци и горива е политика, към която трябва все по-вече да вървим. В България се изгарят около 3.3% от отпадъците при средно за ЕС над 28%, каза екоминистърът в интервю за БНТ

Климат / България
3E news
1850
article picture alt description

Няма ТЕЦ-ове, които да горят нерегламентирано отпадъци към този момент. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в сутрешния блок на БНТ.

„Изгарянето на отпадъци и по-точно на горива е политика, към която ние трябва все по-вече да вървим. В момента в България се изгарят около 3.3% от отпадъците. Средното за Европейския съюз е над 28%. Има държави, това са може би едни от най-зелените държави, които изгарят 50 – 60%. Само в следващите 15-тина години ние ще трябва да постигнем поне 25% изгаряне на отпадъците, защото максимумът на рециклирането е около 60 -65%, а от 2035 г. депонирането по европейски норми трябва да бъде сведено до под 10%. Това е една безспорна линия, в която политиката трябва да се развива. Има определена процедура, през която трябва да се премина“, посочи министърът.

По думите му изгарянето на биомаса е с показатели, близки до тези на природния газ по някои от замърсителите, но това не означава, че може да бъде горено, без да бъде разрешено. „Процедурата е тежка и продължителна. Трябва много ясно да се гарантира, че опазването на околната среда и здравето на хората ще бъдат защитени. Процентите, за които говорихме, са общо за изгаряне. Внесеният боклук за 2018 г. за изгаряне в страната е около 10 пъти по-малко от изнесения от България. Изнасяме боклук в различни държави от ЕС“, каза още Димов.

Според него има два типа боклук. „Едните отпадъци са в така наречения зелен списък, който се движи свободно в ЕС само с попълването н един документ, който минава през митница, и другите, които подлежат на нотификация. Тези нотификации са известните RDF горива. За тях ние имаме непрекъсната информация, тъй като те минават през системата на Министерството на околната среда и водите“, добави той.

„За тези от зеления списък подготвяме по-строг регламент, защото те се движат свободно в цяла Европа. Това не означава, че държавите нямат право да направят по-стриктен контрол. Точно в тази посока ще вървим със законодателни промени, защото нямаме информация. За този зелен списък характерно е, че през Бернската конвенция информацията излиза след около 2 години. Ще направим такива промени, така че да имаме информация постоянно“, посочи Нено Димов.

„Направихме изненадващи проверки, последната на 26 септември заедно с Агенция „Митници“ и с „Гранична полиция“. Проверихме 24 превоза и имаше само 3-4 нарушения в непълнота на документите. Камионите бяха спрени, получиха необходимите документи и продължиха пътя си“, допълни той.

По думите му се продължава с изненадващите проверки в ТЕЦ-овете. „Докато ТЕЦ-ът е Перник беше затворен, поставихме допълнителна станция за замерване на въздуха, която мери на специфично място докато ТЕЦ-ът не работеше и 3 дни след това. Установихме, че след като той започна да работи, имаше повишаване на показателите за серния окис и за фини прахови частици. Те пак бяха в нормата, но бяха по-високи, отколкото докато ТЕЦ-ът беше затворен. Очевидно той допринася за замърсяването на въздуха“, коментира Димов.

По думите му причината да бъдат спрени ТЕЦ-овете в Перник и Гълъбово е, че и на двете места е имало установено нерегламентирано съхранявано гориво. „Това гориво трябваше да бъде изнесено от площадките и когато това се случи, беше разрешено отново да заработят. Сега няма такова съхранявано гориво. В „Брикел“ бяха инсталирани 10 камери, които следят поточните линии за превозване на горивото, като тези камери имат 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата връзка с местната власт и с районната инспекция, а архивите се пазят 6 месеца“, коментира той.

„Утре ще бъдат приети на второ четене, надявам се, промени в Закона за въздуха. Те са точно изискване към всички ТЕЦ-ове в рамките на 2-месечен срок да сложат такива камери и непрекъснато да тече информация и към местната власт, и към районните инспекции по околната среда, за да сме сигурни, че горивото, което се изгаря, е само регламентирано. Това е решението и на практика в „Брикел“ това вече работи“, допълни министърът.

В процес на оформяне на окончателния вариант на Наредбата за твърдите горива за битово отопление, който ще бъде изпратен в Брюксел, каза още министърът.

„Замърсяването на въздуха не е от един единствен източник. Основното замърсяване в страната идва от битовото отопление и транспорта. В местата, в които има топлоцентрали, въздухът е по-чист от местата, където няма. В Перник дадохме много кратки срокове на ТЕЦ-а да изнесе нерегламентираното гориво, за да може да пуснем максимално бързо топлата вода на хората. Първите няколко дни, след като се пусна ТЕЦ-ът, имаше нощни проверки от районните инспекции“, посочи министърът.
По думите му проблемът с въздуха е много сериозен в европейски и световен мащаб.

„Няма лесно решение. Ако имаше такова, нямаше 18 от страните членки на ЕС да бъдат в някаква фаза на съдебна процедура за чистотата на въздуха. От 2017 г. действа задължителен списък с най-добри налични техники, които трябва да се използват от ТЕЦ-овете, които изгарят горива от отпадъци. Всяко комплексно разрешително, което се издава, задължително трябва да има тези най-добри налични техники. Това е най-доброто, което науката в ЕС е достигнала и не може да се започне дейност в ТЕЦ-овете без да имат тези най-добри техники. Те до 2017 г. не бяха задължителни, но сега вече са“, добави Димов.

„Ние не сме глобявани до момента от Европейската комисия за чистотата на въздуха. От момента, в който България получи осъдителното решение, сме в много пряк контакт в ЕК по мерките и сроковете, в които се приемат. Няма как за една вечер да се реши проблемът. По този повод ще имам отново среща с комисар Авела. Ние още през 2017 г. направихме един график със законодателни наредби и мерки, които трябва да се предприемат, който България спазва. Когато станах министър, заварих в Оперативната програма за чистотата на въздуха едни 115 млн. за чистотата на въздуха. В момента съм извоювал там да има над 700 млн. лв. От държавния бюджет за следващите 3 години има още 100 млн. лв. Много сме повишили инвестицията в тази насока. Имаме вече приета от МС програма, която се изпълнява и за последните 2 години 9 града, които бяха в наказателната процедура, вече покриват нормите“, каза още Нено Димов. Според него целият Североизточен регион покрива нормите. „Има устойчив тренд на намаляване на замърсяването. Не мисля, че ще стигнем до санкции, а по-скоро вървим към решаване на тези мерки.

През ноември или декември ще обявим още около 100 млн. лв. за градове, които не можаха да кандидатстват първия път, за да имат достъп до ресурс за решаване на тези проблеми“, допълни той.

„В момента сме в процес на оформяне на окончателния вариант на Наредбата за твърдите горива за битово отопление, който ще бъде изпратен в Брюксел. Ако бъде одобрен, ще бъде приета от Министерски съвет. Тя въвежда ограничение на съдържанието на сяра и пепел в твърдите горива за битово отопление. До момента такива нямаше. На пазара ще могат да се пускат само твърди горива, отговарящи на тези по-ниски съдържания на пепел и сяра. Осигурили сме около 110 млн. на 6 общини за подмяна на отоплителни уреди. Наредбата ще бъде готова вероятно през зимата на следващата година и ще може да заработи през следващия отоплителен сезон“, каза още Димов.

„За този отоплителен сезон започна процедура за кандидатстване за подмяна на отоплителни уреди. Основният проблем е как кметовете да получат повече правомощия, за да се справят в нерегламентираните горива в градовете. Още миналата година в закона влезе изменение, според което тези пунктове за събиране на потенциални нерегламентирани горива да бъдат извадени извън градовете“, каза още той.

По темата за нерегламентираните сметища министърът посочи, че хората трябва да изхвърлят отпадъците си на регламентираните за това места. „Ние не можем да контролираме територията на цялата страна. На първо място идва съзнанието и трябва да знаем, че когато изхвърляме на нерегламентирани места, за него плащат други и понякога те плащат доста скъпо. На второ място идва контролът и на трето – почистването, което е работа на местната власт. Важно е да не се създават нерегламентирани сметища, защото те струват много скъпо на всички останали. Това може би е най-трудният, но най-устойчив път към създаването на благоприятна околна среда за живеене“, допълни Димов.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща