Милер: Продължаване на настоящия договор за транзит на газ през Украйна е единственият път

Новото законодателство е твърде далеч

Енергетика / Свят
3E news
819
article picture alt description


Председателят на „Газпром“ Алексей Милер смята продължаването на действащият договор за транзит на газ през Украйна с актуализиране на пазарните условия за единственият път, тъй като въвеждането в Украйна на новото европейско  законодателство е още далече.

„Към днешна дата до завършването на този процес (въвеждане на европейското законодателство в Украйна) има още доста време. В този случай, ако в Украйна към 1 януари 2020 г. не бъде създаден независим газотранспортен регулатор, единственият път ще е продължаване на действащият договор при нови, актуализирани към сегашно време пазарни условия“, е заявил позицията си Милер на среща с премиера Дмитрий Медведев.

Председателят на „Газпром“ е отбелязал, че важният въпрос, който остава е по какво законодателство би могъл да се сключи нов договор за транзит през Украйна. „Украйна постави пред себе си задачата да премине към европейското законодателство – Третият енергиен пакет от 1 януари 2020 г. Вие знаете, че тази процедура не е тока бърза, тя изисква създаване на независим газотранспортен оператор и независим регулатор, който да определя тарифите“, е казал той.
Медведев се е поинтересувал дали украинските колеги са дали някакъв отговор. „В контакт сме с тях и въпросите са им известни. Топката е в украинската страна“, е заключил Милер.

На 31 декември 2019 година приключва договорът за транзит на руски газ за Европа през територията на Украйна. На 19 септември страните проведоха среща, на която Украйна представи на Русия и ЕК пътна карта по въвеждане на европейското законодателство. Русия се съгласи да подпише договор по новите правила, ако Украйна успее да завърши всички необходими процедури, в частност да сертифицира украинският газотранспортен оператор по европейското законодателство.

Ако Украйна не успее, Русия предлага продължаване на действащият договор за транзит на газ, за какъвто и да е срок. През септември руската страна по време на тристранните преговори заяви и за необходимостта за сключване на мирно споразумение по решението на Стокхолмския арбитраж, според което „Газпром“ трябва да плати на „Нафтогаз Украйна“ 2,6 млрд. долара. По-късно обаче руската страна не повдигна този въпрос.

Украйна признава, че има риск да не бъде подписан договор в съответствие с европейското енергийно законодателство.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща